Meny

Inloggning

Hur loggar man in på Alex ?

Inloggning via IP-verifikation

Det vanligaste och enklaste sättet att logga in i Alex är genom IP-verifikation. Det innebär att vi har förhandsregistrerat den eller de särskilda IP-adresser som kundens datorer har på Internet. Den kända IP-adressen fungerar som passerkort till databasen och kunden behöver inte uppge användarlösen för att komma in.

Det finns dock en hake som gör att IP-inloggning inte alltid är möjlig. Ofta har kommunerna en eller ett par gemensamma IP-adresser som alla kommunala Internetuppkopplingar slussas igenom, vilket får till följd att om vi registrerar den adressen så öppnar vi Alex för alla bibliotek och skolor i den kommunen, även de som inte abonnerar. IT-personalen kan ge besked om ni har egna ip-adresser som kommunicerar direkt med Internet eller om ni går genom en gemensam brandvägg.

Problemet med gemensamma brandväggar är ett viktigt incitament när många kommuner väljer Stort kommunabonnemang, då ska ju alla få komma åt basen och problemet är löst.

 

Inloggning med lånekortsnummer

Alla som har ett lånekort i en kommun med Stort kommunabonnemang kan också logga in via vår hemsida. Man väljer Lånekortsinloggning->Län->Kommun och skriver in sitt lånekortsnummer. Lätt som en plätt! Detta kräver att biblioteken har meddelat oss sina lånekortsserier så att vi kunnat registrera dem i vår databas. OBSERVERA att vi inte har någon information om vilka personer som är kopplade till de enskilda lånekortsnumren bara om vilket bibliotek som numren tillhör.
Biblioteket kan länka direkt dit genom
https://www.alex.se/login/library?next_url=index

Tidigare var det vanligare med biblioteksanpassad Remote Access-länk för inloggning från en lokal resurs- eller databassida. Länken innehåller information om vilket bibliotek som anropar och leder till ett inloggningsformulär som efterfrågar lånekortsnummer. Då det ofta händer att det blir fel på anslutningen när biblioteket gör ändringar i sin webbstruktur rekommenderar vi numera länkning till inloggningssidan på vår webbplats enligt ovan.
 

Inloggning via dold länk

Biblioteket eller skolor som har en webbsida med information som bara visas om man är personligt inloggad på sidan kan lägga ut en anpassad inloggningslänk som bara är synlig för de som är inloggade på webbsidan.

Den här varianten är vanlig bland skolor med s.k. skol- eller lärplattformar men kan också passa särskilt bra för bibliotek med Kommunabonnemang som använder annan identifiering än lånekortsnummer.

 

Inloggning via Alex Direkt

Från bibliotek med Stort kommunabonnemang går det att logga in via bibliotekets katalog även utan lånekortsnummer. När man söker på en titel i bibliotekskatalogen visas en länk till information om författaren i Alex Författarlexikon. Om man inte befinner sig på biblioteket, och därmed inte kan loggas in med IP-verifikation, kan man ändå loggas in i Alex om man redan är inloggad på bibliotekets webbsida. Detta kräver att biblioteket aktiverat en funktion i Alex API som skickar en signal om att användaren kan loggas in utan att behöva ange lånekortsnummer. 

Kan jag se vilken IP-adress jag surfar från?

När man är inloggad i Alex visas alltid den ip-adress man kommer ifrån i övre högra hörnet av skärmen. Det går alltid enkelt att spåra en dators internetadress via olika tjänster på webben, t.ex. https://ip-lookup.net/. Just nu surfar du från: 3.233.242.216

Remote Access-inloggningen fungerar inte från vårt bibliotek. Vad kan det bero på?

1. Kontrollera att ni har rätt länk till vår Remote Access-inloggning. Länken skall alltid börja med https://www.alex.se/Remote/?Key=, därefter följer ett ett unikt lösenord som ni skall ha fått ifrån oss.

2. Vi registrerar också på vilken domän eller subdomän ni placerar länken t.ex. ”småköping.se” eller ”biblioteket.småköping.se” Om det angivna kortnumret är kopplat till nyckeln i länken samt om anropet kommer via rätt domännamn loggas man in i Alex.

3. Om man klickar på länken från ett nät som är anslutet via ip-inloggning aktiveras inte lånekortsinloggningen eftersom ip-inloggningen har prioritet.
 

Vår skola använder en lärplattform. Kan man logga in på Alex den vägen?

Om skolans personal och elever ansluter till lärplattformen med unika lösenord går det alldeles utmärkt att använda den för att på ett smidigt sätt ansluta till Alex. Kontakta oss för att få den speciallänk som ni skall använda från plattformen.

 

Länken kan som regel läggas ut som vanlig html-kod och kan t.ex. se ut så här:

Alex Författarlexikon (kan även användas hemifrån)

Innehåller presentationer av skönlitterära författare från hela världen. Du kan söka på genrer och epoker, länder och regioner, litterära priser, filmatiseringar och termer. Du kan  också läsa temaartiklar.

 

För att länken ovan skall logga in automatiskt så skall den skrivas på detta sätt:

<a href="https://www.alex.se/proxy/?login=[unik krypterad inloggningskod]" Alex Författarlexikon</a>

Tala med skolans dataansvariga om ni inte själva administrerar era webbsidor.