Meny

Alex Författarlexikon

Vad är Alex Författarlexikon?

Alex Författarlexikon är ett lexikon över skönlitterära författare från hela världen. Författarlexikonet innehåller för närvarande information om: 6740 författare. Artiklarna är skrivna av bibliotekarier, litteraturvetare och kulturskribenter. 177371 titlar. Av dessa har ett stort antal fått en kort innehållsbeskrivning. 11492 filmatiseringar med direktlänkar till Internet Movie Database (IMDb) och Svensk Filmdatabas. 86450 litteraturhänvisningar varav 50021 i fulltext. Genom vårt samarbete med Mediearkivet kan bibliotek och skolor direktlänka till referenser ur svenska dagstidningar. Vidare finns förteckningar över cirka 100 litterära priser, ett lexikon över litteraturtermer, ett inbyggt Quiz (frågesport) där man kan testa sina litterära kunskaper m.m. En avdelning med längre temaartiklar infördes 2009. Avdelningen innehåller signerade artiklar om olika litterära teman som epoker, nationella och regionala översikter, genrer etc. Alex erbjuder en rad utmärkta sökmöjligheter: genrer, epoker, språk, länder etc. Naturligvis kan man också söka efter titlar, referenser och filmatiseringar. Databasen förändras dagligen, artiklar kompletteras och utvidgas, nya titlar och referenser tillkommer etc. All information är faktagranskad och kontrollerad. Det pågår ett ständigt arbete med att kvalitetssäkra författarpresentationerna. Informationen är strukturerad, vilket innebär att man hittar likartade uppgifter om en författare på samma ställe. Alex Författarlexikon används som referensverk på över tusen skolor och bibliotek i Sverige. Bland våra abonnenter finns också universitet och högskolor, folkhögskolor, bokförlag och medieföretag.

Varför Alex när så mycket material finns fritt på nätet?

Med undantag för de presentationer som har översatts till engelska är allt material i Alex på svenska. Det är dessutom, så långt det har varit möjligt, faktagranskat och kontrollerat. Det pågår ett ständigt arbete med att kvalitetssäkra författarpresentationerna.
Informationen är också strukturerad, vilket innebär att man hittar likartade uppgifter om en författare på samma ställe.
 

Hur ofta uppdateras författardatabasen?

Databasen förändras dagligen: nya författare läggs in, gamla presentationer skrivs om, nya titlar och referenser tillkommer etc. Däremot uppdateras naturligtvis inte varje post (varje författare) dagligen.
 

Sker det någon tillväxt i databasen?

Sedan starten 1997 och fram till och med 2022, dvs. under 25 år, har den genomsnittliga tillväxten varit drygt 17 nya författare i månaden.
 

Har Alex Författarlexikon någon tryckt motsvarighet?

Någon tryckt motsvarighet existerar inte. Materialet i Alex är alltså unikt. Däremot finns några böcker, "Deckarförfattare – ett urval" (2002) och "Från Poe till Danticat – 150 amerikanska berättare" (2003), som innehåller utdrag ur databasen.
 

Kan man se vilka bibliotek och skolor som abonnerar på Alex Författarlexikon?

Ja till viss del. Klicka här, för en lista över alla svenska allmänna bibliotek och kommunala skolor som är abonnenter på Alex Författarlexikon.