Meny
Logga in

Alex Privat

Vad är Alex Privat

Alex Privat är en version av Alex Författalexikon och Alex Deckarlexikon som riktar sig till litteraturintresserade privatpersoner som vill ha möjlighet att spara egna urval, listor och kommentarer till författare och titlar i Alex Författarlexikon och Alex Deckarlexikon.

Hur abonnerar man på Alex Privat?

Alla abonnemang sker via registrering här på vår webbsida. Du betalar med kreditkort och abonnemangsavgiften dras sedan automatiskt varje månad tills du väljer att säga upp abonnemanget.
Priset är 20 kr/mån för Alex Författarlexikon och 10 kr/mån för Alex Deckarlexikon.

Varför är det stor prisskillnad på biblioteksabonnemang och privat abonnemang?

Ett biblioteks- eller skolabonnemang kan utnyttjas av upp till tusentals personer medan privatabonnemanget är personligt för en användare. Alex Privat får inte användas i offentliga eller kommersiella sammmanhang.


Finns det något i Alex som inte ingår i Alex Privat?

Ja, av upphovsrättsliga skäl kan vi i Alex Privat inte länka till hela tidningsartiklar i fulltext. Denna del av Alex är bara tillgänglig för offentlig icke kommersiell verksamhet som skolor och allmänna bibliotek. Detta är ingenting som vi råder över utan en del av det avtal vi ingått angående pressmaterial i fulltext.

Var sparas mina noteringar, listor och betyg?

Allt sparas i Alex egen databas. Det betyder att även om du loggar in i Alex Privat från mobilen, plattan eller datorn så ser dina listor mm precis likadana ut.

Varför går det inte att lista och kommentera i bibliotekens Alex-version?

”Vanliga” abonnemang på Alex gäller för ett enskilt bibliotek, en skola eller en hel kommun. För att göra egna kommentarer och listor krävs en personlig inloggning där det går att spara sina noteringar utan att alla andra som är inloggade via biblioteket också ser dem eller dränks av andras kommentarer.


Kan andra personer se vad jag har betygsatt eller listat för böcker?

Ingen annan Alex-användare kan se dina listor. Däremot har du möjlighet att dela med dig genom t.ex. Facebook eller Twitter. Det finns en inbyggd funktion för att dela listor via sociala medier.

Vad gäller betyg så kan alla se samlade genomsnittsbetyg för titlar (under förutsättning att tillräckligt många betygsatt en titel). Däremot kan man inte se vilka användare det är som lämnat betyg.

Hur avslutar jag ett abonnemang?

Du kan avsluta ett abonnemang när som helst. Du gör det själv genom att klicka på "Abonnemang" i den svarta fältet längst upp till höger. Därefter väljer du "Avsluta".
När du har valt att avsluta har du ändå kvar Alex Privat den sista betalperioden ut.

Du kan återuppta ditt abonnemang inom 12 månader utan att dina sparade data har raderats.