Meny
Logga in

Adams, Herbert

Född:
1874
Död:
1958

Engelsk författare, som varit skäligen bortglömd i dag om han inte varit en av de första och den definitivt mest flitiga vad det gäller att skriva golfdeckare. Dessa nämns ännu när det gäller skönlitteratur om golf och golftävlingar. Herbert Adams föddes i London, och växte upp i Islington samt hos mormodern i Kensington. Han gick på City School of London, och utbildade sig därefter – oklart när – till lantmätare. Efter att ha prövat på olika yrken, bl.a. som säljare, etablerade han sig som mäklare, men var även medlem i ett lantmätarförbund och verksam i den branschen. Han gifte sig 1900 med Jessie Louise Cooper, och makarna fick tre söner: äktenskapet varade fram till hennes död 1952. Familjen köpte 1927 ett hus i Haileybury i Hertfordshire, beläget strax intill en golfbana, och han var bosatt där fram till sin död. Adams – som drabbades av svåra hörselproblem under 1910-talet – var mycket aktiv såväl på golfbanan som i den lokala golfklubben. Han avled i Bournemouth efter en tids sjukdom.

Som ung skrev Herbert Adams humoristiska verser och noveller, och fick en hel del av dessa publicerade i periodisk press. Han skrev även en roman, "A Virtue of Necessary" (1899), men den väckte ingen som helst uppmärksamhet, vilket förefaller ha dämpat hans skrivlust väsentligt. Först 25 år senare kom hans andra roman, "Hemligheten med Bogey House" (1924, The Secret of Bogey House), en tidstypisk deckare vars handling spinner kring – just det! – golf.

Adams är varken den första eller sista kriminalförfattaren som låtit sina historier utspela sig i golfsammanhang eller på golfbanor. Redan före hans deckardebut hade bl.a. E.C. Bentley och Agatha Christie utnyttjat miljön, och samtidigt som Adams gjorde även t.ex. Dorothy L. Sayers, John Rhode och F. Wills Crofts det. Men medan dessa i huvudsak skrev enstaka böcker och främst använde golfbanan och -klubben som pittoreska miljöer var Adams en entusiastisk spelare och kännare: det har inte utan rätt sagts att det han skrev om golfspel och -tävlingar är mer spännande, levande och trovärdigt än mordutredningarna i hans romaner.

Alla Adams fler än 50 deckare handlar förvisso inte om golf, men många nog – vilket framgår av titlar som "The Golf House Murder" (1933), "The Body in the Bunker" (1935), "Death off the Fairway" (1936), "The Nineteenth Hole Mystery" (1939) och "Death on the First Tee" (1957). Hans enda novellsamling, "The Perfect Round" (1927), innehåller uteslutande golfhistorier, alla dock inte i kriminalgenren. Han skrev även två försumbara deckare, "Safety Last" (1934) och "The Owl" (1937), under pseudonymen Jonathan Gray, samt två romanser under eget namn, "Queen’s Mate" (1931) och "A Lady so Innocent" (1932).

Trots att hans sista roman kom ut så sent som 1958, strax före hans död, höll Adams sig envist kvar vid mellankrigstidens brittiska kriminallitterära stil. Han skrev pusseldeckare, flitigt garnerade med spänningsinslag av thriller-karaktär. Mot slutet tappade de något i popularitet – ett par släpptes enbart i pocketutgåvor – men de tämligen välkonstruerade intrigerna och två sympatiska huvudpersoner, advokaten Jimmie Haswell och detektiven Roger Bennion – som är problemlösare i varsin romansvit – bidrog till att han hade en trogen läsekrets.

Adams böcker var och är populära främst i Storbritannien och USA. I Sverige har han aldrig blivit något etablerat namn, trots att en handfull av hans tidiga romaner översattes. Möjligen kan det bero på att golfspelet blev populärt hos den svenska allmänheten först efter hans storhetstid som kriminalförfattare.

Det här är en förkortad version av artikeln om Herbert Adams. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang