Meny
Logga in

Adbåge, Emma

Född:
7 december 1982
Foto: Ola Erikson / Forflex

Emma Adbåge växte upp i Sya utanför Mjölby. Både Emma och hennes tvillingsyster Lisen tyckte mycket om att rita och de ägnade en stor del av barndomen åt att teckna och måla. Emma Adbåge läste sedan det estetiska programmet på gymnasiet, med inriktningen bild och form. Efter studenten gick hon en tvåårig utbildning på Serietecknarskolan i Hofors, precis som sin syster Lisen.

Idag arbetar Emma Adbåge som frilansande barnboksförfattare och illustratör med uppdrag från förlag, tidningar och tidskrifter.

Under åren har systrarna Adbåge utvecklat egna stilar men det finns också ett släktskap i deras sätt att illustrera. Båda har en förkärlek för fulsnygga människor med oproportionellt små händer och fötter. Bilderna är detaljrika och humoristiska med överdrivna och upplösta perspektiv. Emmas illustrationer är generellt lite mindre färgstarka och hennes figurer lite vassare och spretigare än Lisens.

Emma Adbåges illustrationer utgår från barnet och föreställer ofta barnets vardagsmiljöer, som hemmet eller förskolan. Bilderna är detaljerade och träffsäkra. Ofta myllrar de av saker. När Emma tecknar jobbar hon medvetet med inredning och färger och hon tycker mycket om mönster. Till en början använde hon mest akvarellfärger men har sedan gått över till gouachefärger.

Det finns en lekfullhet i illustrationerna, samtidigt som de kan lyfta fram allvaret och gestalta ett brett spektrum av känslor enbart med hjälp av små skiftningar. Vuxna karaktärer är ofta frånvarande eller bara med i periferin och barnen får i första hand vara barn och inte sitt kön. Ibland är könen inte ens uttalade.

Emma Adbåge har illustrerat åt andra men har också skrivit egna böcker. Debuten kom 2001 med "Mimsan och mormorn", som hon hade gjort redan i yngre tonåren. Boken handlar om Mimsan som saknar en mormor men som istället får en "låtsas-mormor".

"Hämta Joel" (2004) tar avstamp i dagisbarnens frågor om Joels ursprung och ur ett lyhört barnperspektiv resonerar författaren kring adoption. "Jag var superhjälte, säger vi" (2008) handlar om Nils och Pia som utifrån sina olika perspektiv leker superhjältar på dagis. Pia bryter upp det fastlagda pojkmönstret med sin påhittighet och tillsammans hittar de nya vägar för leken.

I böckerna om Leni, "Leni är ett sockerhjärta" (2010), "Leni blir bebis" (2011) och "Lenis Olle" (2012), beskriver Emma Adbåge ett barn som tar sig an världen. Leni känner sig liten ibland och stor ibland. Hon blir en bebis precis som lillebror Sigge och hon blir svartsjuk när hennes kompis Olle har en annan vän hemma hos sig.

I pekboksserien "Lilla handen" (2013), "Lilla foten" (2013), "Lilla näsan" (2014) och "Lilla magen" (2014) står upptäckarglädjen i fokus och de allra minsta får lära känna våra fiffiga kroppsdelar.

Emma Adbåge delvis självbiografiska kapitelbok "Jag är jag" (2011) handlar om den alldeles vanliga tillvaron för en lågstadieelev. Mickan är nöjd med den hon är, men lite rädd för vad som finns inuti kroppen och för träslöjden. Hon är tyst och iakttagande och tycker om att rita, precis som Emma beskriver sig själv som liten.

"Nu är det sent!" (2015) berättar om ett barn som är uppe på natten och utforskar hemmet på egen hand. Illustrationerna, färgerna och texten fångar träffsäkert stämningen om natten då nästan alla sover och då även det vanliga känns annorlunda. I boken har Emma experimenterat med att förenkla sitt tecknarmanér, minskat på detaljerna och dämpat färgerna.

Utöver att illustrera och skriva barnböcker har Emma Adbåge även tecknat serier som publicerats i antologier och i tidskrifter som Ica-kuriren och Galago.

För boken "Halsen rapar, hjärtat slår - rim för 0-100 år!" (2016) tilldelades Emma och Lisen Adbåge Svenska barnboksinstitutets Lennart Hellsing-pris 2017. I samband med Lennart Hellsings 90-årsdag 2009 instiftades ett pris att utdelas fem gånger. Årets pris är det femte och sista. Priset ska, enligt Lennart Hellsings direktiv, ges "Till den som vet, att utan poesi, är språket utan liv, och livet utan blomma."

Det här är en förkortad version av artikeln om Emma Adbåge. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang