Meny
Logga in

Adbåge, Lisen

Född:
7 december 1982
Foto: Björn Gustafsson / Forflex

Lisen Adbåge växte upp i det lilla samhället Sya i Östergötland. Som liten var hon blyg och tyst. Hon och tvillingssystern Emma hade inte så många lekkamrater i närheten och ägnade en stor del av barndomen åt att måla och rita. Lisen gick sedan det estetiska programmet på gymnasiet, med inriktning mot bild och form. Efter studenten gick hon en tvåårig utbildning på Serietecknarskolan i Hofors, precis som sin syster Emma. När de slutade fick de dela på priset för bästa elev.

Lisen Adbåge är frilansande illustratör och barnboksförfattare. Hon har gjort illustrationer och tecknat serier i Kamratposten och illustrerat flera bilderböcker, läromedel och bokomslag. Sin debut som barnboksförfattare gjorde hon med "Ellen och Bebis" (2001). Boken handlar om Ellen som, medan hon sitter på dagis och väntar på sin mamma, funderar över hur det skulle vara att vara mamma till dockan Bebis. Lisen var bara 13 år då hon skrev den.

Lisen Adbåge och Emma Adbåges alster visar på ett visst släktskap, men det finns flera saker som skiljer dem åt. Bådas bilder är detaljrika och präglas av humor, överdrifter, upplösta perspektiv samt fulsnygga människor med små händer och fötter. Men Lisen ritar till exempel runda ögon på sina figurer, medan Emma ritar mandelformade ögon och Lisen använder ofta starkare färger, gärna så mycket färg som möjligt.

Lisen har berättat att hon och Emma Ibland inte ville visa sina teckningar för den andra när de var små. De satt med ryggarna mot varandra och direkt när en teckning var klar stoppades den undan. Även i vuxen ålder har Lisen Adbåge inrett sin rithörna så att ingen ska kunna kika över axeln på vad hon gör. Och det är i sin rithörna hon jobbar allra bäst. Ofta skissar hon först i blyerts och använder sedan akvarellfärger.

Lisen Adbåge har en vana att lägga spännande namn på minnet. En gång hörde hon om två hundar som hette Kurt och Kio. De fick ge namn åt två figurer i roliga mössor som entusiastiskt letar efter olika saker i "Kurt och Kio vill ha koja" (2009), "Kurt och Kio vill ha djur" (2010) och "Kurt och Kio vill ha kul" (2012). Lisen har också skrivit böckerna om Koko och Bosse, vardagliga berättelser om förhållandet mellan barn och vuxen. I "Koko och Bosse" (2011) vill Koko hela tiden göra tvärtemot och i "Koko och Bosse törs inte" (2013) besöker de badhuset och tycker att olika saker är läskiga. "Koko och Bosse hinner inte" (2015) handlar om att det är lätt att glömma vad som är roligt när det blir bråttom och stressigt.

I "Stor-Emma" (2011) är Emma och hennes föräldrar bortbjudna. Hemma hos familjen de besöker bor Stor-Emma som till en början inte är så snäll mot Emma. Lisen brukar ofta utgå från sina egna känslominnen sedan barndomen då hon skapar. Hon är noga med att det måste finnas ett samspel mellan text och bild och att bilderna får utrymme att berätta saker som inte nämns i texten. Hon ser bilder när hon skriver, ibland ritar hon saker istället för att skriva dem och när hon själv skriver texten låter hon ibland berättelsen styras utifrån vad hon vill rita.

Lisen Adbåge har illustrerat åt flera andra författare, till exempel Petter Lidbeck och Bengt Ingelstam. Hon har också illustrerat Grethe Rottbölls rimsagor "Tio vilda hästar" (2011), "Hästfesten" (2013) och "Tio hästar till toppen"(2015). Där kommer Lisens tecknarstil verkligen till uttryck, det är färgstarkt, fantasifullt och roligt.

För boken "Halsen rapar, hjärtat slår - rim för 0-100 år!" (2016) tilldelades Emma och Lisen Adbåge Svenska barnboksinstitutets Lennart Hellsing-pris 2017. I samband med Lennart Hellsings 90-årsdag 2009 instiftades ett pris att utdelas fem gånger. Årets pris är det femte och sista. Priset ska, enligt Lennart Hellsings direktiv, ges "Till den som vet, att utan poesi, är språket utan liv, och livet utan blomma."

Det här är en förkortad version av artikeln om Lisen Adbåge. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang