Meny
Logga in

Adolfsson, Eva

Född:
28 december 1942
Död:
20 april 2010
Foto: Ulla Montan

Eva Adolfsson föddes i Malmö och var dotter till författaren Gunnar Adolfsson. Hon gick i gymnasium i Göteborg där hon senare bedrev universitetsstudier i litteraturvetenskap och estetik. I Göteborg blev hon politiskt aktiv på vänsterkanten och tillhörde redaktionen för den oberoende socialistiska tidskriften Zenit 1967-70. Hon läste även ryska under ett år i Moskva på 60-talet. Eva Adolfsson var redaktör för Ord och Bild 1976-82 och var verksam som litteraturkritiker (främst i Dagens Nyheter) och gjorde även produktioner för radion. Hon var länge bosatt i Knivsta, Uppland, men under de senare åren bodde hon i Stockholm. Hon var gift med litteraturvetaren Ulf Olsson.

Eva Adolfsson debuterade skönlitterärt 1989 med "I hennes frånvaro", en roman som kretsar kring frågan om att söka sitt förflutna. Miljön är andra världskrigets Malmö, där berättarjaget uppsöker personer och platser som aktiverar hennes minne.

Självbiografiskt stoff ligger i hög grad till grund för nästa roman "Till Moskva" (1995). Den handlar om nittonåriga Agnes som sensommaren 1962 reser till den ryska huvudstaden för att under ett år studera språk och litteratur. Med övertygande tidsatmosfär framträder här 60-talets Moskva, men romanen är också en känslig skildring av en ung kvinnas sökande.

"Till skilda orter" (1998) består av åtta sammanlänkade berättelser, där man i varje möter en skrivande kvinna som reser till olika platser. Det är emellertid inte de geografiska platserna i sig som är viktiga, utan snarare deras betydelse för att kunna kasta ljus över en epok eller ett historiskt skeende. Här finns t.ex. berättelsen om hur författaren som liten flicka reste med sin pappa, övertygad kommunist, till Rumänien i början på femtiotalet.

"Förvandling" (2005), belönad med Sveriges Radio P1:s romanpris, handlar om en ung kvinna som strövar runt i Stockholmsförorten Sundbyberg med ett växande barn i magen. Hon har inte lyckats färdigställa sin uppsats i litteraturvetenskap om Knud Hamsuns "Sult", och CSN-bidraget uteblir. "Förvandling" handlar om huvudpersonens gränslösa hunger efter en storslagen framtid, men också om hungern efter en man och efter att kunna leva ett liv som författare.

Eva Adolfsson var också en flitig essäist. Samlingarna "Livstycken" (1980), "I gränsland" (1991) och "Hör, jag talar!" (2003) innehåller i första hand artiklar och essäer om proletärlitteratur och kvinnliga författarskap. Den senare handlar om författare som kommer från arbetarklassen och/eller är kvinnor. Hon diskuterar kring hur de lägger fram sina anspråk på att få yttra sig litterärt och göra sina röster hörda. "Hör, jag talar!" inleds också med en essä om hennes far, arbetarförfattaren Gunnar Adolfsson och hans väg till litteraturen. Eva Adolfsson medverkade också som artikelförfattare till "Nordisk kvinnolitteraturhistoria".

Det här är en förkortad version av artikeln om Eva Adolfsson. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang