Meny
Logga in

Adolphson, Olle

Född:
2 maj 1934
Död:
10 mars 2004
Foto: Tobias Röstlund / Pressens Bild

Svensk poet och viskompositör, född i Stockholm som son till skådespelaren Edvin Adolphson och Mildred Folkestad. Olle Adolphson tog studenten 1954. Han tänkte först bli målare, som sin morfar, men fadern avrådde honom. Från 1956 var han i stället verksam som trubadur och viskompositör. Han uppträdde på olika kabaréer samt medverkade i ett stort antal radio- och TV-program m.m. Olle Adolphson var bosatt på Lidingö.

När den svenska rusdryckslagstiftningen liberaliserades och motboken avskaffades i mitten på 1950-talet upplevde den svenska krogunderhållningen en renässans. Tillsammans med bl.a. Lars Forssell och Beppe Wolgers tillhörde Olle Adolphson den krets av unga poeter och visdiktare som engagerades till de ofta litterärt avancerade kabaréerna, bl.a. på Hamburger Börs i Stockholm.

Olle Adolphson betydde mycket för det ökande visintresset i Sverige. Hans särmärke är melankoliska ballader men också svart komedi. Förutom egna visor, med numera klassiska nummer som "Trubbel" och "Slagsmålet på Tegelbacken", tonsatte han också andras dikter.

Sitt genombrott fick Adolphson i slutet på 50-talet med melodier till Beppe Wolgers texter, bland annat "Okända djur", "Det gåtfulla folket" och "Mitt eget land". Han svarade också för tonsättningar av skalderna Lars Wivallius, Harry Martinson, Lars Forssell, Nils Ferlin, Bo Setterlind och Evert Taube. Beträffande Taube tolkade han också nästan hela dennes egen visproduktion på tre dubbel-lp, utgivna 1974-75. Ytterligare två utgavs senare i samarbete med Göteborgs kammarkör. I det här sammanhanget kan också nämnas Adolphsons originella översättning av "34:an", som blev en verklig långkörare på Svensktoppen med sång av Per Myrberg.

I tryckt form debuterade Adolphson 1956 med samlingen "Aubade", som innehåller dikter och visor. 1983 kom diktsamlingen "Folia".

Olle Adolphson publicerade även ett par böcker för barn. "Kastanjekriget" (1995) är en historia från början av 1900-talet och handlar om två stadsgrabbar från Stockholm som besöker ett gods på landet och där råkar i konflikt med drängarna.

Det här är en förkortad version av artikeln om Olle Adolphson. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang