Meny
Logga in

Ahl, Kennet (pseud.)

Pseudonymen Kennet Ahl har använts av olika författarkonstellationer vid olika tillfällen. Ursprungligen var det Christer Dahl och Lasse Strömstedt som i början av 70-talet utkom med ''rövarromanen'' "Grundbulten" (1974). Utifrån egna erfarenheter skildras tillvaron på Hall-fängelset och i Stockholms knarkarkvarter. Det är en mustig och galghumoristisk berättelse, fylld med fångars och narkomaners ofta träffsäkra fackuttryck. Ett tidens tecken var kanske att romanen uppmanade landets fångar att delta i arbetarnas revolutionära kamp. Romanen följdes upp med "Lyftet" (1976), som skildrar huvudpersonens försök att leva laglydigt efter frigivningen. Det misslyckas emellertid och "Lyftet" är drömmen om den sagolika kuppen.

I "Rävsaxen" (1979) har Anders Lönnbro och Bodil Mårtensson ersatt Lasse Strömstedt som medförfattare till Christer Dahl. "Rävsaxen" är en samhällskritisk deckare som skildrar Sverige med lågkonjunktur, företagsnedläggelser och arbetslöshet. Även bakom "Slutstationen" (1980) står samma författarkonstellation.

Paret Dahl och Strömstedt återkommer i "Mordvinnaren" (1987), en uppsluppen och samhällskritisk skröna om storsvindlaren Lasse och hans tusen misslyckade försök att genom snabba klipp bli miljonär. I romanen utdelas entusiastiskt rallarsvingar mot allt och alla. "Hämndemännen" (1991) heter den fristående fortsättningen för vilken Christer Dahl svarar ensam. Lasse har åkt fast igen och döms till psykiatrisk vård. Det är utgångspunkten för denna skälm- och gyckelroman som driver våldsamt med den svenska kriminalpsykvården.

En "bror" till Kennet kan pseudonymen Bertil Ahl sägas vara (Lars-Göran Nilsson och Anders Lönnbro). Deras roman "Dragningen" (1978) handlar om en helt vanlig göteborgare på 70-talet, som har arbete inom varvsindustrin och är engagerad i en fotbollsklubb. Livet i fotbollsklubben skildras med mycket humor. Samtidigt ges en bild också av det samhälleliga och politiska spelet.

Det här är en förkortad version av artikeln om Kennet Ahl. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang