Meny
Logga in

Ahlin, Gunnel

Född:
1 juni 1918
Död:
7 januari 2007
Foto: Ulla Montan

Svensk författare, född i Orsa och hette som ogift Hellman. Fadern var rektor vid en folkhögskola. Efter studentexamen arbetade hon som yrkeslärarinna. 1946 gifte hon sig med författaren Lars Ahlin (1915-1997). 1957 flyttade paret in i hedersbostaden Villa Vingarna i Äppelviken, Stockholm.

Gunnel Ahlin debuterade 1960 med "Röster en sommar" (1960), en roman som präglas av finstämda naturskildringar och som med knappa stiliserade medel ger ett psykologiskt porträtt av en ung kvinna. Under 60-talet publicerade hon ytterligare tre romaner. "Här dansar" (1962) utspelas under en midsommar i Dalarna. Även den innehåller lyriska naturbetraktelser. "Puls" (1964) handlar om en ung flicka som börjar arbeta på en syfabrik i en tråkig landsortsstad. "Refuge" (1967) skildrar kärleken mellan en svensk lärarinna och en fransk skådespelare, flykting i Sverige under andra världskriget.

Med den stort anlagda historiska romanen "Hannibal sonen" (1974), slog författarskapet in på en ny bana. Den följdes så småningom av "Hannibal segraren" (1982), skriven tillsammans med maken Lars Ahlin. Romanen innebar samtidigt hans återkomst som författare efter drygt 20 års tystnad.

I "Lars Ahlin växer upp" (2001) berättar hon, bland annat med hjälp av ett stort brevmaterial, om Lars Ahlins ungdomstid och bildningsgång, om den svåra tiden under fattigdomens och arbetslöshetens 30-tal och om den långa krokiga vägen fram till debuten. Boken slutat när hon träffar honom på Sigtunastiftelsens gästhem våren 1945.

Hennes sista bok blev "Nu ska vi ta pulsen på världen! : Lars Ahlin åren 1946-1997" (2005) där hon bl.a. berättar om äktenskapet och de svåra tiderna med makens återkommande depressioner, men också om ljusare sidor av samlevnaden och mötena med de många författarvännerna.

Det här är en förkortad version av artikeln om Gunnel Ahlin. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang