Meny
Logga in

Ahrnstedt, Simona

Född:
10 september 1967
Foto: Ola Erikson / Forflex (2018)

Den svenska författaren och psykologen Simona Ahrnstedt föddes i Prag i dåvarande Tjeckoslovakien som Simona Dvorak. Familjen kom som flyktingar till Sverige 1968, och hon växte upp i Göteborg och Lidingö. 1987 började hon studera vid Stockholms universitet, där hon läste filmvetenskap, juridik, tyska, tjeckiska och argumentationsanalys. 1994 fortsatte hon studierna vid Uppsala universitet, där hon tog examen i psykologi 1999.

Ahrnstedt var därefter verksam som psykolog och kbt-terapeut (kognitiv beteendeterapi) inom bl.a. företagshälsovård, men har även haft en privat mottagning innan hon 2013 blev författare på heltid. Hon är bosatt i Jakobsberg i Järfälla sedan 2003. Hon var 1998–2011 gift med Petter Ahrnstedt, men vilken hon har två söner.

Redan som tonåring blev hon intresserad av romantisk och erotisk litteratur, som hon flitigt läste i såväl böcker som tidskrifter. Under tiden som universitetsstuderande blev hon intresserad av den moderna s.k. romance-litteraturen som blev populär under 1970-talet. Huvudpersonerna är kvinnor, nästan alltid yrkesverksamma och självständiga, som får relationsproblem, bl.a. genom svårigheterna att kombinera yrkes- och familjeliv. Det lyckliga slutet är dock nästan obligatoriskt, hjältinnan får den hon vill ha.

När Ahrnstedt själv romandebuterade skedde det med "Överenskommelser" (2010), den första delen av en historisk romance-trilogi med handlingen förlagd till slottet Wadenstierna under olika tidsperioder. "Överenskommelser" utspelar sig på 1880-talet, "Betvingade" (2012) år 1349 och "De skandalösa" (2013) 1685. Fokus i samtliga tre ligger på starka kvinnor som huvudpersoner.

Det egentliga genombrottet kom dock med den följande trilogin, som utspelar sig i nutid och framför allt i finansvärlden: "En enda natt" (2014), "En enda hemlighet" (2015) och "En enda risk" (2016). Berättelsen kretsar kring medlemmar i familjen De la Grip. Böckerna väckte förtjusning hos såväl läsare som kritiker i Sverige, och har dessutom publicerats på flera språk. Särskilt i Tyskland och Danmark, men även i USA, har de nått framgångar.

Ahrnstedt är något av en banbrytare för modern svensk romancelitteratur. Hon har i flera intervjuer berättat att hennes första bok blev refuserad av ett antal förlag, eftersom genren då ansågs inte kunna sälja i Sverige. Hon lägger mycket tid på research och är noggrann både med de historiska detaljerna och med skildringarna av finansvärlden. Miljöerna är lyxiga – även om den sista boken i trilogin utspelar sig i en mera jordnära miljö – och karaktärerna starka. Framför allt är det förstås kvinnorna som tar för sig av både affärer och sex, Ahrnstedts sexskildringar är både explicita och jämställda.

Det här är en förkortad version av artikeln om Simona Ahrnstedt. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang