Meny
Logga in

Aidt, Naja Marie

Född:
24 december 1963
Foto: Morten Holtum

Den danska författaren och poeten Naja Marie Aidt föddes i Egedesminde på Grönland, där fadern arbetade som lärare. Familjen stannade tills hon var sju år, då dom återvände till Danmark och bosatte sig på Vesterbro i Köpenhamn. Flytten till Danmark, skolstarten och kort tid därefter föräldrarnas skilsmässa blev chockartat för henne, "Det var der, min barndoms film knækede".

Naja Marie Aidt debuterade med den mycket uppmärksammade diktsamlingen "Så længe jeg er ung" (1991). Hon var då 28 år, gravid och etablerad i arbetslivet, men bestämde sig för att sluta sin anställning och helt ägna sig åt sitt författarskap. Det har sedan dess blivit ett flertal diktsamlingar, novellsamlingar, dramatik och några barnböcker. Sedan 2008 är hon bosatt i New York.

Naja Marie Aidts dikter utgår ofta från vardagliga, igenkännbara situationer, men väjer inte för drömmens översinnliga verklighet. Hon har i Danmark jämförts med Tove Ditlevsen och hon har också influerats av Gunnar Ekelöf. Hennes språk är koncentrerat och maximalt laddat och skapar både spänning och stämning och tvetydighet.

I "Så længe jeg er ung" skriver hon om barndomen, tonårstiden och ungdomsårens övergång till vuxenhet, om att bli mor till tre pojkar och familjelivets sorger och glädjeämnen. Dikterna följer årstidernas växlingar och ger genom dessa bilder av en kvinnas olika livssituationer.

Förutom barndomen är Naja Maire Aidts ämnen typiska livsteman som begär, sexualitet och existentiella konflikter av olika slag. Novellsamlingen "Bavian" (2006) innehåller 15 berättelser om det moderna livet med allt dess välstånd, stress, kärlek, otrohet och varannandagsbarn och om hur lite som ska till förrän babianen inom oss visar upp sin röda stjärt och avslöjar vår civiliserade fasad. För "Bavian" fick hon både Kritikerprisen 2006 och Nordiska rådets littraturpris 2008. Ett urval av hennes dikter har översatts till svenska i "En morgon är det plötsligt sommar" (2002).

Det här är en förkortad version av artikeln om Naja Marie Aidt. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang