Meny
Logga in

Aird, Catherine

Född:
20 juni 1930

Catherine Aird är pseudonym för den engelska deckarförfattaren Kinn Hamilton McIntosh, född i Huddersfield i Yorkshire. Där gick hon i skola, men var frånvarande under långa perioder p.g.a. sjukdom: hon drabbades som barn av ett s.k. nefrotiskt syndrom som orsakas av sviktande njurfunktion och som kan leda till att njurarna slås ut helt. Hennes far var läkare och såg till att hon fick adekvat vård, varför hon så småningom tillfrisknade – dock efter att ofta ha varit sängbunden under barn- och ungdomstiden. Under sjukdomsperioderna läste hon mycket, framförallt traditionella pusseldeckare.

Efter andra världskrigets slut flyttade familjen till den lilla byn Sturry i östra Kent, där hon fortfarande är bosatt. Hon började arbeta som receptionist på sin fars mottagning, och på fritiden roade hon sig med att försöka skriva romaner, med varierande framgång. Först i mitten på 50-talet fick hon ett manus accepterat, och debuterade med pusseldeckaren "Mord, lilla syster" (1966, The Religious Body).

När fadern gick i pension hade Aird blivit så framgångsrik att hon kunde försörja sig på sitt författarskap. Även om hon vunnit läsare främst i hemlandet har hennes böcker översatts till halvdussin språk, och blivit populära även i bl.a. USA och Brasilien, samt inte minst Belgien. Hon är en av dagens främsta företrädare för den typ av kriminallitteratur som betecknas som "cozy", d.v.s. "mysig" eller "hemtrevlig". Hon har en trogen läsekrets, och i Storbritannien har hennes böcker under årens lopp kontinuerligt publicerats i nya upplagor. 2015 hedrades hon av CWA (Crime Writers’ Association) – vars president hon var 1990–91 – med en Diamond Dagger för sitt mångåriga arbete om och med deckare.

Hon lever ett stillsamt och tillbakadraget liv, tycker illa om att resa men är mycket aktiv i lokala organisationer, och har under eget namn varit redaktör för en rad böcker om hembygden. Under sin pseudonym har hon också skrivit artiklar och essäer för flera böcker om kriminallitteratur och -författare.

I debutromanen introducerade Aird kriminalkommissarien C.D. (Christopher Dennis) Sloan i den fiktiva staden Berebury i det likaledes fiktiva engelska countyt Calleshire. Sloan är därefter huvudperson i samtliga romaner med undantag för "A Most Contagious Game" (1967), samt i en del av novellerna i de tre novellsamlingarna. Vid sin sida har han sin underlydande högra hand, William Crosby. Romanerna är kända som "Calleshire-krönikan".

Redan i den första boken har Aird i stort sett färdigutvecklat sin stil och sina figurer. Den sympatiske och eftertänksamme Sloan är född i Calleshire, lyckligt gift, sysslar med trädgårdsarbete på fritiden och är respekterad bland arbetskamraterna. Han löser fall i småstäder och byar, och även om det handlar om mord och ett trovärdigt beskrivet polisarbete är våldsinslagen kraftigt nedtonade. Dialogerna är roande, och skildringen av engelskt småstads- och landsbygdsliv kännetecknas av en stillsam humor samt goda karaktärsporträtt med visst psykologiskt djup. Böckerna har dock fått viss rättmätig kritik för att vara "pratiga" och ibland väl långsamma vad det gäller händelseutvecklingen. Å andra sidan är intrigerna välbyggda och oklanderligt logiska, vilket Aird lovordats för.

Också "A Most Contagious Game" utspelas i Calleshire, men här är huvudpersonerna den medelålders pensionerade och sjuklige affärsmannen Thomas Harding och dennes hustru Dora. I det gamla hus de köpt hittar de i ett gömställe, ett s.k. prästhål, ett gammalt skelett. Den lokala polisen – alltså utan Sloan – är upptagen med ett modernt kvinnomord, och makarna Harding börjar själva undersöka bakgrunden till skelettfyndet genom att gräva i byns, husets och den tidigare ägarfamiljens historia. Romanen räknas som en av Airds bästa, tillsammans med bl.a. "Mord på väg" (1968, Henrietta Who?), "The Complete Steel" (1969), "A Late Phoenix" (1970) samt "Little Knell" (2000).

Bredvid författarskapet har Aird blivit bekant för sitt arbete inom den engelska flickscoutkåren Girl Guides Association, för vilket hon 1990 tilldelades utmärkelsen M.B.E. (Member of the Most Excellent Order of the British Empire).

Det här är en förkortad version av artikeln om Catherine Aird. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang