Meny
Logga in

al-Kharrat, Edwar

Född:
16 mars 1926
Död:
1 december 2015

Egyptisk författare, född i Alexandria. Edwar al-Kharrat växte upp i en fattig koptisk familj. Fadern dog tidigt och Edwar fick hjälpa till att försörja familjen. Senare tog han en juridisk examen vid universitetet i Alexandria. Han hade därefter en rad olika jobb, alltifrån banktjänsteman till presstalesman vid rumänska ambassaden i Kairo. Författare på heltid blev han först efter sin pensionering 1983. På 40-talet deltog han i den revolutionära rörelsen och satt internerad under kung Faruqs regim. Han var också engagerad i Afro-Asian Writers Association, där han en tid var assisterande generalsekreterare, och i Afro-Asian People's Solidarity Organization.

Edwar al-Kharrats första novellsamling, "Hitan Aliya" publicerades 1958 och redan från början stod det klart att han var en annorlunda röst i arabisk litteratur. Numera anses han vara en av de främsta förnyarna av den arabiska prosan i generationen efter Naguib Mahfouz. Det har till och med sagts att hans betydelse för samtida arabisk litteratur kan jämföras med Prousts för den franska och Joyces för den engelska. al-Kharrat experimenterade gärna och bröt genregränser. Framförallt lät han fantasin få större utrymme än tidigare egyptiska författare där realismen varit dominerande.

al-Kharrats romaner har översatts till många språk, bl.a. engelska, franska och tyska. På svenska finns den självbiografiska "Stad av saffran" (1985, Turabuha za'faran), en poetisk barndomsskildring om den unge Mikaels uppväxt i det brokiga och mångkulturella Alexandria.

Särskilt efter sin pensionering var al-Kharrat mycket produktiv. Under åren 1990-2000 publicerade han t.ex. ett tiotal romaner, men också fem diktsamlingar och en självbiografi. Han gav vidare ut flera volymer med litteraturkritik.

Edwar al-Kharrat belönades med en rad litterära priser. 1999 erhöll han till exempel ett pris uppkallat efter nobelpristagaren Naguib Mahfouz och 2000 den egyptiska statens litteraturpris.

Det här är en förkortad version av artikeln om Edwar al-Kharrat. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang