Meny
Logga in

al-Mansour, Haifaa

Född:
10 augusti 1974

Den saudiarabiska regissören och författaren Haifaa al-Mansour växte upp i Az Zulfi i Riyadh-provinsen i en stor syskonskara; fadern var poet och modern kom från en liberal familj. Haifaa al-Mansour studerade litteratur vid American University i Kairo (AUC). Efter studierna började hon arbeta med film och gjorde flera kortfilmer. Hon gifte sig och flyttade 2007 med sin make, en amerikansk diplomat, till Australien där hon studerade film och regi i Sydney. Idag är familjen bosatt i Bahrain.

Haifaa all-Mansour blev internationellt känd för sin film "Den gröna cykeln" (2012, Wadjda) som hon även skrev manus till. Hon är Saudiarabiens första kvinnliga regissör och filmen var den första som någonsin spelats in i Saudiarabien. Den tioåriga flickan Wadjda i Riyadh önskar sig inget annat än en grön cykel. I ett land där kvinnor förbjuds att köra bil och flickor inte får cykla på gatorna är denna önskan en hoppfull allegori över kvinnans situation i Saudiarabien. I den litterära versionen "The Green Bicycle" (2015) växlar al-Mansour skickligt mellan inre och yttre perspektiv. Hon ger djupa inblickar i en för svenska läsare oftast okänd värld samtidigt som Wadjdas önskan är något som både barn och vuxna lätt kan relatera till.

Det här är en förkortad version av artikeln om Haifaa al-Mansour. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang