Meny
Logga in

Alberti, Rafael

Född:
16 december 1902
Död:
28 oktober 1999

Spansk lyriker, född i den lilla hamnstaden Puerto de Santa María strax nordost om Cádiz. Rafael Alberti studerade måleri i Madrid 1917 och var sedan aktiv som bildkonstnär (måleri) i impressionistisk och kubistisk stil fram till 1923. Under åren 1923-24 var han sjuk i tuberkulos. Alberti deltog i kampen mot Miguel Primo de Riveras diktatur och i början på 1930-talet anslöt han sig till kommunistpartiet. 1934 startade han också tidskriften "Octubre" tillsammans med sin hustru. Efter spanska inbördeskriget levde han i en nästan 40-årig exil; i Paris (1939-49), Buenos Aires (1940-63) och Rom (1963-77). Först 1977 återvände han till Spanien. Samma år valdes han till deputerade för hemprovinsen. Han utnämndes till hedersdoktor vid universitetet i Toulouse 1982.

Rafael Alberti var en av de ledande poeterna i den s.k. Generation 1927 (Federico García Lorca, Vicente Aleixandre m.fl.). Han började som målare men väckte uppmärksamhet redan med sin första diktsamling, "Marinero en tierra" (1925, Sjöman på land), för vilken han erhöll Premio Nacional de litteratura, en av landets förnämsta litterära utmärkelser.

Albertis poetiska produktion är omfattande. På svenska finns några urvalsvolymer samt den barockinfluerade samlingen "Om änglarna" (1928, Sobre los ángeles). Havstemat samt stämningar och miljöer från Cádiz dominerar i urvalsvolymen "Du som är ljuset". I den ingår också några av dikterna i "Marinero en tierra".

Alberti var i första hand lyriker men han skrev också dramer. Ofta utgår han från barockens religiösa och moraliska tematik, t.ex. Calderón, men där han anlägger en respektlös ton.

Det här är en förkortad version av artikeln om Rafael Alberti. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang