Meny
Logga in

Alderman, Naomi

Född:
1974

Den brittiska författaren Naomi Alderman är född i London och uppvuxen i en judisk ortodox familj. Fadern är en känd historiker och författare, modern är konstnär. Naomi Alderman studerade vid Oxford University. Hon började arbeta med marknadsföring för en internationell Advokatbyrå och gick år 2000 över till byråns filial i New York. Händelserna den 11 september 2001, som hon bevittnade från nära håll, fick henne att tänka över sitt liv. Hon flyttade tillbaka till Storbritannien, tog en examen i Creative writing vid University of East Anglia och började skriva romaner. 2012/13 deltog hon i Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative, där Margaret Atwood var hennes mentor. Alderman är numera professor i Creative writing vid Bath Spa University.

Aldermans debutroman, "Disobedience" (2006), fick mycket beröm av kritikerkåren. Den framgångsrika investmentbankiren Ronit återvänder från det fria livet i New York till barndomens slutna judiskt-ortodoxa värld i Londons stadsdel Hendon; hennes far har dött. Ronits raka sätt provocerar, själv börjar hon begrunda vad hennes judiska härkomst och den judiska tron egentligen betyder för henne. Alderman skriver underhållande och med stor kunskap om en komplex problematik. Hon ger en bild av Londons judiska parallellvärld med Thoraskolor, kosherbutiker, egna begravningsbyråer, äktenskapsförmedlare och affärer som håller stängt på Sabbath. Huvudpersonerna är två kvinnor med helt olika livsvägar.

Efter debuten utkom "The Lessons" (2010), som utspelar sig bland en grupp studenter i Oxford. 2012 publicerades "The Liars' Gospel", där fyra berättare ger var sin version av Yehoshuahs (Jesu) liv, som vandrar genom det från Romarna ockuperade Judea för att predika och bota sjukdomar.

Med romanen "Makten" (2016, The Power) har Alderman skrivit en thrillerartad dystopi som utspelar sig I en nära framtid. Unga kvinnor har mirakulöst fått en för män dödsbringande gåva och tar över makten i hela världen. Detta med ombytta könsroller, brutala hämndscener och hänsynslöst maktmissbruk som följd. Romanen har blivit en bästsäljare, den har prisbelönats och hyllats av många kritiker som väl konstruerad, originell och underhållande. Andra anmärker på de klichéartade samhällsskildringarna.

Alderman var 2004-2007 "lead writer" för "Perplex City", ett i Europa banbrytande Alternative Reality Game. På uppdrag av bl.a. BBC har hon även skrivit scenarier för online-spel. 2012 lanserade hon "Zombies, Run!", en smartphone audio app för joggare som 2016 även publicerades i bokform, "Zombies, run! : Keeping Fit and Living Well in the Current Zombie Emergency".

Det här är en förkortad version av artikeln om Naomi Alderman. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang