Meny
Logga in

Almeida, Germano

Född:
1945

Kap Verdisk författare, född på ön Boa Vista i den då portugisiska ögruppen Kap Verde i Atlanten utanför Senegals kust. Efter studier i juridik i Lissabon har Almeida sedan 1977 varit verksam som advokat i staden Mindelo på ön Sao Vicente. Sedan debuten med romanen "Herr Napumoceno da Silva Araújos testamente" (O testamento do Sr. Napumocena da Silva Araújo), 1989, har han utgivit ett tiotal romaner. Han betraktas som Kap Verdes främste författare.

Almeidas författarskap har sina rötter i Kap Verdes afrikansk-latinska blandkultur. Hans sätt att skriva visar likheter med muntlig berättarkonst, samtidigt som det färgas av en ganska torr juristprosa. Det gäller innehållet, det uppsluppna fabulerandet, men också formen: ett sammanhängande flöde av långa vindlande meningar.

Debutromanen handlar om en framgångsrik och till synes oförvitlig köpman, herr Napumoceno, som i sitt testamente (som omfattar 387 sidor) avslöjar att han haft en kärleksförbindelse med sin städerska och att hon fött honom en dotter. Genom diverse tillbakablickar förmedlas tragikomiska stämningsbilder från småstadslivet i Mindelo med dess intriger, skvaller och lurendrejeri. Almeida berättar med ironi och samhällskritik men också med ömsint förståelse för sina romanfigurers tillkortakommanden.

I "Familjen Trago" (1998, Família Trago), på svenska 2001, återvänder Almeida till sin födelseö Boa Vista. Historien om skolpojken som lär sig skriva och berätta rymmer otvivelaktigt en hel del självbiografiskt stoff. Det handlar om handelshuset Tragos uppgång och fall, och berättarjaget väver samman ett panorama av ofta dråpliga familjeskrönor som formar sig till ett livfullt tidsdokument.

Det här är en förkortad version av artikeln om Germano Almeida. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang