Meny

Büchner, Georg

Land/region:
Tyskland, Schweiz
Född:
17 oktober 1813
Död:
19 februari 1837
Genrer:
Dramatik, Prosa
Poträttbild av Georg Büchner Georg Büchner eller hans yngre bror? Forskarna är oense. Blyertsteckning av August Hoffmann (1833)
Den tyske dramatikern och prosaisten Karl Georg Büchner föddes i den lilla staden Goddelau i Hessen men växte upp i Darmstadt, där han efter privatundervisning gick i gymnasiet. Tre av hans syskon kom att bli bemärkta: systern Luise som kvinnoemancipatorisk författare, bröderna Alexander och Ludwig som litteraturprofessor respektive materialistisk filosof. Fadern var läkare, varm vän av Napoleon och ateist; han var också sträng och styrde Georg bort från hans litterära intressen till en läkarutbildning. 1831 började Georg Büchner studera medicin vid universitetet i det tysktalande men franskinfluerade Strasbourg, där han trivdes med det friare klimatet. Han var inackorderad hos en präst, vars dotter Minna Jaegle han i hemlighet förlovade sig med, och han umgicks i radikala kretsar där man förespråkade utopisk socialism.

Det här är en förkortad version av artikeln om Georg Büchner. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att använda ditt bibliotekskort, logga in eller starta abonnemang.

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang