Meny
Logga in

Dacre, Charlotte

Född:
1772
Död:
1825

Den skräckromantiska författarinnan Charlotte Dacres (pseudonym) födelseår och bakgrund har varit svåra att fastställa och inte mycket om hennes liv är känt. Med vägledning av några rader i en dikt av lord Byron och diktsamlingen "Trifles of Helicon" (1798) som systrarna Charlotte och Sophia King tillägnade sin far har hon kunnat identifieras som dotter till den politiskt radikale Jonathan eller John King och Deborah Lara. King var en känd person i Londons innekretsar och gav bjudningar som gästades av litterärt framstående män som lord Byron, William Godwin och Thomas Holcroft. 1806 inledde Charlotte King ett förhållande med (den troligtvis redan gifte) Nicholas Byrne, förläggare och redaktör på "The Morning Post", och fick tre barn tillsammans med honom innan de slutligen gifte sig 1815. Enligt dödsrunan i "The Times" 1825 skulle Charlotte Dacre ha fötts omkring 1772 och detta födelseår tillskrivs henne i de flesta litteraturvetenskapliga texter och moderna utgåvor av hennes främsta verk. Dacre ville dock skapa bilden av sig själv som en ung, "gotisk" författarinna och konstnär som föddes tio år senare, 1782.

Omkring 1803 började Charlotte Dacre skriva poesi under signaturen Rosa Matilda i "The Morning Post". Detta författarnamn anknyter dels till de två huvudkaraktärerna i Matthew Gregory Lewis gotiska roman "Munken" (1796, The Monk) och dels till den samtida Della Crusca-skolan som producerade sensuella dikter på ett formellt, poetiskt språk av författare som tog en pseudonym med ändelsen Matilda. Runt 1814 blev Rosa Matilda-dikterna i "The Morning Post" mer politiskt reaktionära i linje med tidningens profil. Troligtvis fortsatte Dacre att publicera dikter i "The Morning Post" ända till 1822.

Det här är en förkortad version av artikeln om Charlotte Dacre. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang