Meny
Logga in

Faulkner, William

Född:
25 september 1897
Död:
6 juli 1962
Foto: AKG / Scanpix

Egentligen William Cuthbert Falkner, amerikansk författare, född i New Albany, Mississippi men huvudsakligen uppväxt i Oxford i samma delstat. Faulkner härstammade från en väletablerad sydstatsfamilj. Han döptes efter sin fars farfar, "Old Colonel" William Clark Falkner, som hade kämpat i inbördeskriget och skrivit en populär roman, "The White Rose of Memphis" (1880). Faulkner avbröt tidigt sina studier och började arbeta i farfaderns bank. I samband med första världskriget försökte han ta värvning inom det amerikanska flygvapnet, men blev nekad på grund av sin ringa längd. I stället lyckades han bli enrollerad i RAF, det brittiska flygvapnet, genom att ljuga om sin ålder, födelseort och andra uppgifter. Han började också stava sitt namn Faulkner, i tron att det skulle se mer brittiskt ut. Han skickades på träning till Toronto, men innan utbildningen var klar tog kriget slut. Han återvände då till Oxford, där han gärna skröt om sina krigsupplevelser, t.ex. om hur han blev nedskjuten och sårad.

1919 började han studera vid University of Mississippi i Oxford, detta trots att han aldrig utexaminerats från High School, men krigsveteraner fick dispens. Han fullföljde dock aldrig studierna utan hoppade av 1920. Under de närmaste åren drog han sig fram på diverse ströjobb - sin längsta anställning, två och ett halvt år, hade han på ett postkontor - samtidigt som han började få enstaka dikter och noveller publicerade. Under en kort tid arbetade han också som medhjälpare i en bokhandel i New York. 1925 flyttade han till New Orleans där han anslöt sig till kretsen kring den litterära tidskriften The Double Dealer, bland dem författaren Sherwood Anderson. I den tidskriften publicerade han sedan åtskilliga bidrag.

Efter sitt genombrott inledde han 1932 en lång karriär som manusförfattare i Hollywood. 1933 fick han pilotlicens och flög sedan ofta sitt eget plan till och från filmstaden. Med undantag för några kortare perioder var han bosatt i Oxford, Mississippi ända fram till 1957, då han fick en tjänst vid University of Virginia i Charlottesville. I likhet med Hemingway, en stor antagonist, var Faulkner mot slutet av sitt liv en storförbrukare av alkohol. Han dog av en hjärtattack efter att ha ramlat av sin häst.

William Faulkner är en av 1900-talets mest betydande och inflytelserika amerikanska romanförfattare. Han betraktade sig emellertid länge som poet och debuterade med diktsamlingen "The Marble Faun" (1924), tryckt i 1000 exemplar. Romandebuten bar titeln "Soldatens lön" (1926, Soldiers' Pay) och handlar om krigets pris. En sårad amerikansk soldat återvänder hem från första världskriget. Han har redan blivit dödförklarad och människor i hans omgivning reagerar med rädsla och bestörtning. Många dolda konflikter blossar upp.

Genombrottet kom med "Sartoris" (1929, Sartoris), i vilken Faulkner, efter uppmuntran av Sherwood Anderson, började använda sig av de familjehistorier och det material från Södern som skulle komma att känneteckna hans författarskap. Även denna roman utspelas strax efter första världskriget. Den unge krigsveteranen, stridsflygaren Bayard Sartoris, återvänder hem och närmast skäms för att ha överlevt när tvillingbrodern John har stupat, fullföljande familjens stolta tradition av bragder och hjältedåd i krig.

"Sartoris" var samtidigt Faulkners sista konventionella roman, en roman där han använder sig av en allvetande berättare. Redan samma år utkom "Stormen och vreden" (1929, The Sound and the Fury), av många betraktad som höjdpunkten i hans författarskap. Det är ett krävande romanbygge, med inte mindre än fyra olika berättarröster, och där Faulkner, influerad av Joyce, utvecklar en litterär teknik för att återge medvetandeströmmen i en människas inre. Tiden är 1910- och 20-tal och handlingen kretsar kring några episoder ur familjen Compsons liv. Compsons representerar en värld och en livsstil som håller på att försvinna.

"Stormen och vreden" följdes i rask takt av en rad storslagna romaner. "Medan jag låg och dog" (1930, As I Lay Dying) gjorde honom till kritikernas gunstling. Det är en både makaber och humoristisk historia där femton olika personer i korta monologer berättar om hur det gick till när Addie Bundrens lik fördes till Jefferson av hennes man och barn. Bundrens tillhör inte aristokratin utan är en ytterst fattig vit lantbrukarfamilj. "Det allra heligaste" (1931, Sanctuary) gjorde Faulkner känd hos den breda publiken. Det är en bitter och uppslitande historia där en fattig stackare blir oskyldigt dömd och därefter lynchad av mobben, på grund av en överklassflickas falska vittnesmål, alltmedan den perverterade, omänsklige mördaren i det längsta går fri. Till en av hans bästa räknas också "Absalom, Absalom!" (1936, Absalom, Absalom!), där minnen, historier och fantasier blandas på ett komplext sätt. Den märklige general Thomas Sutpen kämpade desperat för ekonomisk och social framgång. Ännu ett halvt sekel efter sin död på 1860-talet kastar han sin skugga ur det förflutna.

"Inkräktare i stoftet" (1948, Intruder in the Dust) brukar betraktas som hans klaraste ställningstagande när det gäller rasfrågan. Romanen, som utspelar sig på 1940-talet, handlar om en svart man, Lucas Beauchamp, som orättvist anklagas för mordet på en vit. På en förtätad prosa, spännande som en kriminalroman, rentvås han till sist och man finner den verklige mördaren.

Bland senare romaner märks framför allt "En legend" (1954, A Fable), som belönades med både Pulitzerpriset och National Book Award. Romanen återberättar historien om Kristus, den här gången i gestalt av en anonym korpral från första världskriget, som lägger ner sitt vapen och vägrar att slåss. Han ställs inför krigsrätt och döms för förräderi. Prisbelönad blev även "Tre rövare" (1962, The Reivers), Faulkners sista roman. Det är en betydligt mer lättsam historia om den elvaårige Lucius Priest, vars farfar äger en av de första bilarna i Jefferson. Tillsammans med två vuxna män, den jättelike, naive Boon och den svarte Ned, följer Lucius olovandes med på en bilutflykt till Memphis. Där tar billånarna in på en bordell, vars funktion först gradvis uppdagas för Lucius. "Tre rövare" har på goda grunder jämförts med Mark Twains "Huckleberry Finn".

William Faulkner var även en skicklig och uppskattad novellist. 1951 fick han National Book Award för "The Collected Stories".

Det fiktiva Yoknapatawpha County med staden Jefferson är William Faulkners litterära landskap. På denna begränsade geografiska plats med sin speciella befolkning utspelar sig nästan alla hans stora romaner. Här rör sig Faulkner fram och tillbaka genom landskapet och historien, där särskilt Sydstaternas nederlag i inbördeskriget tillmäts avgörande betydelse när det gäller att förstå människorna och deras mentalitet. Faulkner skildrar den galanta aristokratin som nostalgiskt blickar tillbaka och förgäves bemödar sig om att återupprätta den position och den anda som rådde före kriget, men även befriade svarta och fattiga vita och deras nya möjligheter i den moderna världen. Det har sagts att Faulkner gjorde sin bild av Södern så tydlig att senare generationers sydstatsförfattare haft svårt att frigöra sig från hans teman och hans historieskrivning. Grundstämningen i hans böcker är mörk och kan erinra om grekiska ödestragedier. Människorna drivs oemotståndligt av sina känslor och passioner till undergång.

Personen Faulkner framstår också som en närmast litterär, fiktiv figur. Ända in på 40-talet odlade han myten om sina flygarbravader, vilket fick till följd att litteraturvetarna, inte minst i Sverige, länge såg författarskapet i ljuset av hans krigsskador.

När Svenska akademien tilldelade honom Nobelpriset i litteratur skedde det med följande motivering: "för hans kraftfulla och självständigt konstnärliga insats i Amerikas nya romanlitteratur."

Det här är en förkortad version av artikeln om William Faulkner. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang