Meny
Logga in

Fröding, Anna

Född:
23 augusti 1957

Anna Fröding är född och uppvuxen utan syskon i Danderyd. Hennes pappa körde lastbil och mamman arbetade inom Åhléns & Åkerlunds. Efter gymnasiet har Anna Fröding bott på flera platser i Stockholmstrakten och i Småland, arbetat inom äldreomsorgen samt bedrivit studier i socialantropologi och spanska. Under 1990-talet utbildade hon sig till psykolog vid Uppsala universitet. Från 2013 bor hon i Västerås. Hon är gift och har två vuxna barn.

Anna Fröding har skrivit sedan ungdomsåren. Hennes första bok, ungdomsromanen "Djävlarna", kom redan 1975, när hon fortfarande gick på gymnasiet. 1982 deltog hon på en skrivarkurs på Biskops Arnö och blev därefter publicerad i ett par diktantologier.

Det kom att dröja till 2015 innan hennes andra egna bok, romanen "En värld att vinna", utkom. Berättelsen startar strax innan millennieskiftet med att den 80-årige Karl Frisch, som är bosatt på Lidingö, väntar besök av sitt barnbarn Mikael som han har nära kontakt med. Mikael skall komma för att intervjua sin morfar, han vill veta mer om Karls uppväxt i Berlin under 1930-talet. Men Mikael kommer inte, han blir överfallen och misshandlad till döds av ett gäng nynazister på en tunnelbanestation. I sin förtvivlan kastas Karl rakt tillbaka till sin egen ungdomstid. Han växte upp i ett kärleksfullt men fattigt arbetarhem i Berlin. Båda föräldrarna var organiserade kommunister som fängslades 1933 när Hitler kommit till makten. Karl och hans lillasyster hamnade på barnhem.

I "En värld att vinna" skildras den unge Karls tillvaro under trettiotalet och de första åren av andra världskriget växelvis med att han som gammal man reflekterar över vad som hände. Det är en mycket spännande, skakande och trovärdig skildring av politiskt motståndsarbete följt av tillvaron i koncentrationslägret Sachsenhausen som, till en början, innan kriget bryter ut, framför allt var fyllt av politiskt oppositionella och brottslingar.

I bok två om Karl Frisch, "Hopp och ruiner" (2018), har huvudpersonen sluppit ut ur koncentrationslägret men blivit tvångsuttagen till armén och hamnat som soldat i Norge. Som kommunist söker han kontakt med den norska motståndsrörelsen och blir först misstänkliggjord eftersom han är tysk. Efter många dramatiska händelser vid krigsslutet hamnar Karl åter i Tyskland, först i fångenskap som tysk soldat i den brittiska ockupationszonen, senare som fri man åter som kommunist i Berlin i den sovjetiska zonen där det trots armod och nöd ändå finns hopp om en ljusare framtid. Han får arbete som lärare till föräldralösa ungdomar. Men det politiska klimatet hårdnar i östra Tyskland, som några år senare kommer att bli staten DDR. Dramatiken i Karls tillvaro fortsätter och livet tar nya oväntade vändningar.

Liksom i den tidigare boken växlar handlingen i "Hopp och ruiner" mellan dåtid och den åldrande Karls nutida liv och hans reflektioner över sitt ansvar och de val han gjort i sitt liv. Anna Fröding ger en trovärdig beskrivning av miljö och sammanhang i såväl trettiotalets Tyskland, som i koncentrationslägret, i Norge under krigsåren liksom i Berlin under de första åren efter kriget. Hon lyckas även väl med konststycket att knyta ihop tidsperspektiven och ge Karl en trovärdig gestaltning.

Det här är en förkortad version av artikeln om Anna Fröding. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang