Meny
Logga in

Ingemann, Bernhard Severin

Född:
28 maj 1789
Död:
24 februari 1862
Målning av Wilhelm Marstrand 1860

Bernhard Severin Ingemann var en dansk diktare, romanförfattare, dramatiker och sångtextförfattare. Ingemann var son till en präst. Han studerade juridik vid universitetet i Köpenhamn men tog aldrig någon examen. Som ung student reste han omkring i Europa och under åren 1818 – 1819 besökte han bland annat Dresden, Paris och Rom. 1822 började han arbeta som lärare vid Sorø akademi, ett tidigare kloster och därefter lärosäte av olika slag. Han blev senare akademins rektor, och stannade där till skolans nedläggning 1849.

Parallellt med yrkeslivet på Sorø skrev Ingemann litterära texter i den romantiska traditionen. Hans historiska romaner är flertaliga och skildrar mestadels framstående danska män från medeltiden. Bland dem kan nämnas "Waldemar Seier" (1826, Valdemar Seier) och "Erik Menveds barndom" (1828, Erik Menveds barndom). Båda har översatts till svenska, och går att få tag på i tryckt form. Den senare finns också som e-bok på engelska, liksom några andra av hans verk. Innan författaren påbörjade det historiska romanskrivandet publicerade han lyrik, som blev mycket omtyckt på grund av sin lättillgänglighet. I diktsamlingen "Procne" (1813) återfinns också en brevroman, en känsloladdad historia om en man som lever i ett vitt äktenskap fram till hustruns död, då han försöker förenas med henne på ett bisarrt vis. Under tio- och tjugotalen skrev han dramatik, som framfördes med skiftande framgång. Efter de historiska romanerna skrev Ingemann ett par verk som också tonsattes. Det är texter präglade av en varm religiositet, kombinerade med en romantisk känsla för naturen. Böckerna heter "Morgensange for børn" (1837) och "Syv aftensange" (1838).

Under slutet av sin levnad räknades Ingemann som dansk nationalskald. Hans mest kända verk är antagligen psalmen "Härlig är jorden" (1850, Dejlig er jorden) som också finns i den svenska psalmboken och ofta sjungs vid begravningar. En annan psalm, som förr brukade sjungas under skolans morgonsamlingar, är "I öster stiger solen opp" (1837, I østen stiger solen op). Även flera av Ingemanns sånger och hymner har blivit mycket omtyckta och finns också översatta till engelska.

Det här är en förkortad version av artikeln om Bernhard Severin Ingemann. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang