Meny

Juslin, Emma

Född:
1985
Foto: Björn Gustafsson / Forflex

Den finlandssvenska romanförfattaren Emma Juslin föddes i Borgå och växte upp i en konstnärligt inriktad, livlig och stor familj - hon har åtta hel-, halv- och styvsyskon. Hon har arbetat på museum och konstgallerier, varit lärarvikarie och skrivit för Borgåbladet. Efter studentexamen 2005 har hon studerat nordisk litteratur vid universitetet i Helsingfors.

När Emma Juslin 2006 romandebuterade väckte hon genast uppmärksamhet, inte minst som en ovanlig språkbegåvning. Hon skrev "På barrikader av glas" på två månader under sin gymnasietid, och bokens jagberättare är den sextonåriga gymnasisten Sylvia. Hon är en upprorisk och desillusionerad "optimistisk pessimist", som är överhopad med information om världens tillstånd men inte vet vad hon ska göra med den. Hon ser, reflekterar, ironiserar, våndas och berättar med en språklig vitalitet som fått kritiker i Finland att imponeras av Juslins bruk av finlandssvenska specialiteter – och som för en rikssvensk läsare är än mer påfallande. Boken börjar med att den väckarklocka som väcker Sylvia låter som "pistolskottet vid en skenavrättning", och det drastiska bildspråket är genomgående, liksom den lakoniska humorn. Men allvar saknas inte: Sylvias bästa vän Elli är anorektiker och åker in på sjukhus när hon väger 38 kilo, och den tillsynes genomlyckade klasskamraten Petra döljer sina skärsår under långa ärmar. Den alltmer desperata Sylvia finner först på bokens sista sidor en utväg och en riktning för sitt liv – genom att börja skriva den roman som läsaren just läst.

Det här är en förkortad version av artikeln om Emma Juslin. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang