Meny
Logga in

Khoury, Elias

Född:
12 juli 1948
Foto: Björn Gustafsson / Forflex

Libanesisk författare, född i Ashrafiyeh, i Beirut. Elias Khoury studerade historia och sociologi i Beirut och Paris. Under åren 1973-79 arbetade han på PLO:s forskningskontor i Beirut. 1976, under det libanesiska inbördeskriget, vägrade han att delta i den väpnade kampen. I stället slogs han med pennan och gav, tillsammans med den palestinske poeten Mahmud Darwish, ut en tidskrift med namnet Palestinska affärer 1976-79. Senare har Khoury undervisat i arabisk litteratur i både Libanon och USA (University of Colombia, New York). Fram till 1991 var han kulturredaktör för tidskriften "As-Safir". Senare har han också varit redaktör för den veckovis utkommande litterära bilagan till den libanesiska dagstidningen an-Nahar. Under sex år, 1993-98, var han dessutom konstnärlig ledare för en teater i Beirut.

Elias Khoury räknas som en av arabvärldens ledande författare och främsta intellektuella. Han har skrivit ett dussintal romaner och flera pjäser. Han har också givit ut samlingar med essäer och litteraturkritik.

Khoury debuterade som romanförfattare 1975. Sitt genombrott fick han med "Lilla berget" (1977, al-Jabal al-saghir), vars handling utspelas mot bakgrunden av det libanesiska inbördeskriget 1975-1990. Romanen, på en gång både tragisk och humoristisk, är främst inriktad på att skildra människornas otroliga överlevnadsförmåga. Stilen är poetisk, modernistisk.

Just inbördeskriget spelar en avgörande roll i nästan samtliga Khourys romaner. I "Magma al-Asrar" (1992) beskriver han bland annat bakgrunden till kriget. Han lämnar dock inga enkla svar och i den här romanen får karaktärerna ge sina skilda perspektiv.

Khoury, som tillhör vänstern, har också kritiserat arabisk diktatur, censur och bigotteri. Romanen "Yalo" (2002) blev t.ex. omedelbart bannlyst i flera länder eftersom den tar upp frågan om arabiska fängelser och deras tortyrmetoder.

Det här är en förkortad version av artikeln om Elias Khoury. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang