Meny
Logga in

Kinney, Jeff

Född:
19 februari 1971

Den amerikanske barnboksförfattaren och serietecknaren Jeff Kinney föddes i Fort Washington, Maryland och är idag bosatt i Massachusetts. Innan han började skriva barnböcker arbetade han med att designa dataspel för barn och unga.

Efter att ha gjort misslyckade försök som serietecknare började Jeff Kinney skriva barnböcker med egna tecknade illustrationer. Böckerna om Greg Heffley har översatts till många språk, sålts i mångmiljonupplagor och några av böckerna har filmatiserats. I Sverige har böckerna blivit oerhört populära framför allt bland mellanstadiebarnen, och de har fått fler efterföljare, med böcker/bokserier som liknar Kinneys koncept. Bland tidigare böcker i dagboksgenren är det lätt att se likheter med de svenska författarna Anders Jacobssons och Sören Olssons berättelser om Bert, Sune och Håkan Bråkan.

Böckernas illustrationer är starkt influerade av serietecknandet. Karaktärerna liknar streckgubbar i dråpliga positioner och situationer. Textmassan är minimal, skriven i dagbokens form och ser ut att vara handskriven. Kinneys uttalade syfte med böckernas utseende och innehåll är att de ska vara roliga, och inte gå att förväxla med en skoluppgift. Han vill att barnen ska kunna skratta åt det som i verkliga livet kan vara jobbigt. Han berättar att han börjar sitt skrivarbete med att samla på sig ett stort antal vitsar, och utifrån dessa bygger han sedan handlingen.

Huvudpersonen Greg är en sorts antihjälte i mellanstadieåldern. Han klantar sig med det mesta och är lat och självupptagen och verkligen inte någon förebild, men är däremot lätt att känna igen sig i. Kanske också för eventuella vuxna läsare, eftersom generationsskillnader är ett kärt tema. Författaren har själv två söner, och hämtar en del idéer från dem. Svårare har det varit att förstå flickor och skriva ur deras perspektiv, säger han.

Böckerna om Greg har mötts av både kritik och tystnad från vuxenvärlden. Recensionerna är sällsynta. Men barnen lånar och läser, och av andra vuxna uppfattas Jeff Kinney som en dörröppnare för motvilliga läsare. Den första boken i serien "Dagbok för alla mina fans" (Diary of a Wimpy Kid) heter "Gregs bravader" (2007, Greg Heffley's Journal). Den är, liksom övriga delar i serien, översatt till svenska av Thomas Grundberg.

Det här är en förkortad version av artikeln om Jeff Kinney. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang