Meny
Logga in

Kinnunen, Tommi

Född:
1973
Foto: Ola Erikson / Forflex (2017)

Tommi Kinnunen är född i Kuusamo i nordöstra Finland, och bosatt i Åbo tillsammans med sin familj. Han arbetar som högstadielärare i finska och har på fritiden skrivit dramatik och manus till krogshower.

Kuusamos historia gav Tommi Kinnunen idén till en historia och det är framför allt berättelserna om den första riktiga barnmorskan i trakten som till viss del ligger till grund för debutromanen "Där vägarnas möts" (2014, Neljäntienristeys). Kinnunens mormor brukade berätta historier om denna ogifta och för tiden mycket moderna barnmorska som i början av 1900-talet flyttade till Kuusamo och trotsade fördomar och rådande kultur. Det som dock inspirerat Kinnunen allra mest är den enorma fotosamlingen som finns i hans barndomshem. Hans föräldrar och farföräldrar var fotografer och det mesta finns kvar. Det var gamla foton av barnmorskan tillsammans med andra bilder från den tiden som satte igång fantasin och under en kvällskurs i novellskrivande började romanen ta form.

"Där vägarna möts" är en släktkrönika som skildrar tre generationer starka kvinnor med Finlands 1900-talshistoria som den fond mot vilken kvinnorna levandegörs. Genom dessa tre kvinnors liv och öden följer man också samhällsutvecklingen via självständigheten från Ryssland och två världskrig. Romanen består av fyra delar, delvis överlappande i tid, där barnmorskan Marias liv utgör den första delen. Det är också den enda del som i någon mån har en dokumentär bakgrund. I de andra delarna är det Marias dotter Lahja, Lahjas sonhustru Kaarina och Lahjas make, krigshjälten Onni som kommer till tals. Romanen har blivit mycket uppmärksammad och Kinnunen nominerades till Finlandiapriset 2014. "Där vägarna möts" har också satts upp som teaterpjäs på Åbo stadsteater. Kinnunen skriver under 2016 ett operalibretto för YLE, Rundradion som ska uruppföras 2017 vid Finlands 100-årsfirande som självständig nation.

Det här är en förkortad version av artikeln om Tommi Kinnunen. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang