Meny
Logga in

Kivelä, Malin

Född:
1974
Foto: Malin Andersson / Forflex

Den finlandssvenska prosaisten och dramatikern Malin Kivelä föddes i Helsingfors. Hennes varierade utbildning omfattar en journalistexamen 1999, studier i skådespeleri i Manchester, i litterärt skapande vid Åbo Akademi samt i regi och dramaturgi vid Teaterhögskolan i Helsingfors. Bland hennes många jobb kan nämnas frilansjournalist, aerobicsinstruktör, chefredaktör för kulturtidskriften Kontur och redaktör vid Söderströms förlag. Malin Kivelä var med om att grunda den experimentella Skunkteatern, där hon är verksam som skådespelare och manusförfattare.

Malin Kivelä debuterade med romanen "Australien är också en ö" (2002), som berättas ur ett barns perspektiv. Pojken Ole tillbringar sommaren hos sina morföräldrar på en ö i Finska viken, medan hans mor är på semester med sin nye man i Toscana. Kivelä skildrar hans ensamhet, men också hans receptivitet och skarpa iakttagelser av vuxenvärlden, och gillande kritiker noterade både en vital stil och en mångbottnad berättelse. Efter den uppskattade barnboken "Den förträfflige herr Glad" (2004) återkom Kivelä med romanen "Du eller aldrig" (2006). Här är huvudpersonen den medelålders trädgårdsmästaren Aija, som lever ett ensamt liv nästan helt utan kontakt med människor. Hon åker till jobbet i sjukhusträdgården, handlar på vägen hem och läser sedan böcker om så olika män som Elvis Presley, Johannes Kepler och Wilson Bentley - som fotograferade snöflingor och noterade deras unicitet. För Amelie Björk var läsningen "som att stå stilla i ett tätt snöfall --- allt är stilla men samtidigt gnistrande och rörligt ---" (Göteborgs-Posten 2006-12-10). Och Fredrik Hertzberg kallade boken "vit som snö, stram, balanserad, asketisk men samtidigt sinnlig" (Svenska Dagbladet 2006-11-27). Tuva Korsström menade i Hufvudstadsbladet (2006-11-09) att Aija trots sin kontaktlöshet varken är patetisk eller tragisk, utan "en fascinerande person", och att Kivelä skrivit en "vacker, poetisk roman om hur betydelseladdad ensamhet kan vara". När boken nominerades till Runeberg-priset framhölls dess språkliga skönhet, och när den belönades av Svenska litteratursällskapet framhölls både den säkra stilen och den mångtydiga handlingen.

Kiveläs tredje roman, "Annanstans" (2013), fick inte bara fina recensioner utan belönades även med Svenska Yles litteraturpris 2013 samt av Svenska litteratursällskapet i Finland. Romanen, som är en väv av bilder och stämningar, utspelar sig på olika tidsplan och på så vitt skilda geografiska platser som Helsingfors, New York, S:t Petersburg och Stockholm. Historien tar form genom att läsaren får följa fyra kvinnor i skiftande åldrar. Här finns Nina som gör sitt examensarbete på en dansskola i New York på 90-talet. Här finns också hennes mormor Vailet och mormoderns döende moster Helga som även hon i sin ungdom vistades i New York. Även Vailets dotter Lida, Ninas oroliga och rastlösa mamma, är en viktig pusselbit i den här släktkrönikan som spänner över nästan hela 1900-talet.

Samma år som romanen publicerades gav Malin Kivelä även ut bilderboken "Bröderna Pixon och TV:ns hemtrevliga sken" (2013). Den här bilderboken, som är illustrerad av Linda Bondestam, handlar om de fyra bröderna Pixon som älskar att fördriva tiden framför TV- och dataskärmar. Men så en dag, precis innan deras favoritprogram ska börja, blir TV-skärmen, till deras stora fasa, svart! Recensenterna prisade boken inte bara för dess humor utan också för att den försöker visa både barn och föräldrar att det visst går att ha roligt även utanför den digitala världen. Eller som Stefan Whilde uttryckte det i sin recension i Tidningen Kulturen: "Man kan bara hoppas att många föräldrar läser den här boken tillsammans med sina barn. För att den är hejdlöst rolig (och skratt är bra medicin) och för att den är väldigt viktig!"

Malin Kivelä har också skrivit bidrag i antologierna "Man har sina sidor" (2003), "Rapport från planet Mamma" (2004), "Övertramp – noveller om sport" (2010) och "Tråkboken" (2010) samt en rad pjäser för Skunkteatern och andra scener. Hon har också erhållit priser för sin dramatik.

Det här är en förkortad version av artikeln om Malin Kivelä. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang