Meny
Logga in

Kivi, Aleksis

Född:
10 oktober 1834
Död:
31 december 1872

Egentligen Alexis Stenvall, finsk författare, född i Nurmijärvi som son till en fattig skräddare. Under skol- och studentåren bodde Aleksis Kivi i Helsingfors. Han lyckades komma in vid Helsingfors universitet, men tog aldrig någon examen. Kivi räddades i stället undan sin svåra sociala situation med stor fattigdom av mecenaten Charlotta Lönnqvist, som gav honom uppehälle i Sjundeå åren 1863-70. 1870 drabbades han av sinnessjukdom.

Aleksis Kivi är den finska litteraturens fader. Med sin frodiga realism ses han som en föregångare till de finska realisterna. Kivis litterära produktion består av sammanlagt tolv skådespel, en diktsamling och en roman. Hans första betydande verk är det folkliga lustspelet "Sockenskomakarna" (1864, Nummisuutarit). Hans mest berömda arbete är emellertid romanen "Sju bröder" (1870, Seitsemän veljestä), hans egensinniga hyllning till den finska allmogen, skriven på ett färgrikt och folkligt språk, full av drastisk komik. Romanen handlar om 7 tavastländska bondpojkar som lämnar gård och grund för att ge sig ut i vildmarken. Där upplever de väldiga äventyr. Inte minst deltar de i en rad magnifika slagsmål. Efter en tid återvänder de hem, bildar familjer, lär sig läsa och civiliseras. Den burleska romanen tillhör idag världslitteraturen, men på den tiden fördömdes den totalt och belades med kvarstad av kritikerna i det Finska litteratursällskapet. Kivi tog kritiken mycket hårt och den bidrog sannolikt till att utlösa hans sinnessjukdom.

Inte heller som lyriker följde Kivi samtidens strömningar. Språkligt innovativ skrev han om hembygd, natur och människoöden på rytmisk, orimmad vers. Dessa dikters kvaliteter upptäcktes långt senare och först på 1950-talet fick de verkligt erkännande.

Det här är en förkortad version av artikeln om Aleksis Kivi. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang