Meny
Logga in

Klopstock, Friedrich Gottlieb

Född:
2 juli 1724
Död:
14 mars 1803
Målning av Jens Juel 1779

Tysk diktare, född i Quedlinburg i Sachsen. Klopstock, som var son till en advokat, studerade teologi vid universiteten i Jena och Leipzig men utan att ta någon examen. Under åren 1751-70, då som erkänd skald, bodde han i Köpenhamn, där han levde på understöd från den danska kungen. När Struensee störtades 1770 flyttade han till Hamburg, men behöll understödet. Den franska revolutionen välkomnade han med entusiasm. 1792 utnämndes han till hedersmedborgare i den franska republiken, men han distanserade sig sedan kraftigt från skräckväldets terror.

Klopstock arbetade som informator då han i ett slag blev berömd för de första sångerna i sitt stora religiösa hexameterepos "Der Messias" (1748), ett livsprojekt som fullbordades 1773. Inspirerad av John Miltons "Paradise Lost" återberättas här historien om Kristi lidande och återuppståndelse på ett djupt personligt, känsloladdat och högstämt språk. Utöver "Der Messias" skrev Klopstock också oden, elegier och hymner, där han besjunger vänskapen, kärleken och naturen. I Köpenhamn författade han vidare de patriotiska skådespel om den germanske hjälten Hermann som markerar inledningen till den tyska nationalromantiska litteraturen.

Karaktäristiskt för Klopstocks författarskap är genombrottet för den "nya känslosamhet" som gav perioden dess namn; Sturm und Drang. Diktandet betraktade han som ett kall, inte som ett hantverk. Med sina nya och friare versformer kom han att få stor betydelse bl.a. för den unge Goethe och Hölderlin. Även under 1900-talet har han varit en väsentlig inspirationskälla för tyska lyriker.

Det här är en förkortad version av artikeln om Friedrich Gottlieb Klopstock. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang