Meny
Logga in

Levlin, Kurt

Född:
1961
Foto: Marcus Bäckström / 3dfoto

Kurt Levlin föddes i Helsingfors men växte upp i Nykarleby, en kommun i Österbotten. Han gick en ekonomisk utbildning efter gymnasiet och arbetade sedan i Helsingfors på försäkringsbolag under tio års tid. Hustrun Maria fick 1996 arbete i Skellefteå och de flyttade då till Sverige. Efter att ha gått en kurs i "skapande svenska" började Levlin så småningom att studera biblioteksvetenskap vid Umeå Universitet. Sedan 2003 bor paret i Lycksele och Levlin arbetar som bokbussbibliotekarie.

Debuten skedde med novellsamlingen "En andra chans" (2000) och i den gestaltas människor ungefär jämngamla med författaren, födda på 1960-talet. De är mitt i livet, har kriser, står inför uppbrott eller svåra val och det är deras inre liv med känslor och stämningar som är det centrala i berättelserna.

Även i novellsamlingen "Lokstallsvägen 3. kv. Rälsen" (2011) är det människors inre och det som inte syns som dominerar. Levlin kikar in hos dem som bor i kvarteret och novellerna binds samman även om människorna i dem inte tycks ha något mer gemensamt än adressen.

"Hälsningar från Döda havet" (2003) är Levlins första roman och handlar om Jörgen som liftar genom Sverige på väg hem efter en längre tid vid Döda havet. Romanen blir en sorts "road movie", dels genom den faktiska resan, dels genom de känslor, tankar och samtal som Jörgen och de personer han träffar har.

Levlin skriver även för ungdomar, "I en av gungorna sitter Anna" (2012) är en roman skriven i jagform. Den femtonårige Erik bor med sin pappa som är författare, vilket Erik också vill bli men hur han än skriver och skriver blir han aldrig nöjd med sina texter. I skolan är Erik rätt ensam om än inte mobbad. Han vill gärna få en bästa vän och gör så småningom en kontaktannons. Romanen "Isamone" (2015) handlar om ungdomar som utnyttjas i ett krig.

Levlin har ett sätt att berätta på som ger läsaren tydliga bilder och han lägger stor vikt vid detaljer, tankar och känslor hos de människor han skildrar. Oavsett genre så är vi människor och våra inre liv Levlins huvudtema. Språket är enkelt men effektfullt och Levlin förmedlar så mycket som möjligt med exakta, nästan knappa, ordval.

Det här är en förkortad version av artikeln om Kurt Levlin. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang