Meny
Logga in

Lindblad, Kjell

Född:
14 januari 1951
Foto: Chalotta Boucht

Finlandssvensk författare, född i Helsingfors där han växte upp i stadsdelen Tölö. Föräldrarna var religiösa och om somrarna vistades han på KFUM:s sommarkoloni där fadern var föreståndare. Han sattes från början i handelsskola, men vantrivdes. Så småningom började han på journalisthögskola och arbetade därefter en tid som journalist. Sedan början på 90-talet lever han som fri författare och är numera bosatt med familjen i Dragsfjärd.

Kjell Lindblad, som debuterade 1984 med "Före sömnen", har publicerat flera kritikerrosade novellsamlingar. Redan från början kännetecknades hans prosa av en knapp utmejslad stil, vilket gett honom rykte som Svenskfinlands litteräre minimalist. Berättelserna är ofta drömlika, symbolladdade och poetiska. Lindblad har jämförts med Paul Auster och Alain Robbe-Grillet, men nämner själv latinamerikanerna Jorge Luis Borges och Julio Cortázar som sina främsta förebilder.

Broderns plötsliga död i unga år blev en traumatisk upplevelse och idyllen är alltid bräcklig i hans berättelser. Mitt i vardagen ligger ofta katastrofen på lur. Andra berättelser har science fiction-motiv. I många av Lindblads berättelser står ett barn i centrum.

"Regnmannens berättelser" (1988) och "Aftonbarn" (1991) gavs parallellt ut i Sverige och Finland. Den senare kallas roman men liknar mest en novellsamling i det att den saknar röd tråd eller någon egentlig intrig. Efter ytterligare två novellsamlingar, "Resa runt solen" (1994) och "Oktober - mars" (1997), gav Kjell Lindblad år 2000 ut barnboken "Resan till mitten". Boken är ett fantasyäventyr som vänder sig till barn i lägre skolåldern. 2006 kom "Drömd", en roman med thrillerinslag, som också handlar om ett liv och en förlorad barndom. Därefter kom romanen "8.2." (2013), med liknande inslag i handlingen, om en författare som återblickar till traumatiska händelser i barndomen och på nytt anknyter till familjekretsen.

Tillsammans med Martin Enckell och Thomas Wulff tillhör Kjell Lindblad sedan 70-talet också poesigruppen Kain. Gruppen läser dikter till musik och har även uppträtt utanför Finland, bl.a. i Stockholm, Malmö och Göteborg, men också i Moskva och S:t Petersburg.

Det här är en förkortad version av artikeln om Kjell Lindblad. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang