Meny
Logga in

Linnankoski, Johannes

Född:
20 oktober 1869
Död:
10 augusti 1913

Den finske prosaisten och dramatikern Johannes Linnankoski (eg. Vihtori Peltonen) föddes i Askola i Nyland. Han var det yngsta av sju barn i en strängt religiös bondefamilj. Efter folkskola och en tid vid folkskollärarseminarium var han 1895-1900 redaktör för en finskspråkig tidning i Borgå. Senare bosatte han sig på landsbygden och arbetade bland annat som översättare. 1906 grundade Linnankoski "Finskhetens förbund", och bedrev en sensationellt framgångsrik kampanj för övergång från svenska till finska släktnamn. Sina sista år tillbringade han i hemtrakten, där han dog av lungtuberkulos.

Den numera grundligt bortglömde Johannes Linnankoski var kring sekelskiftet 1900 berömd både som politisk debattör och författare. Som redaktör och "finskhetsivrare" hade han en viktig roll i rörelsen för Finlands självständighet, och hans debutverk väckte ett enormt uppseende. "Den eviga striden" (1903, Ikunen taistelu) var en teaterpjäs om gott och ont, inspirerad av berättelsen om Kain och Abel.

En ännu större framgång blev romanen "Sången om den eldröda blomman" (1905, Laulu tulipunaisesta kukasta), med sitt Don Juan-motiv. Det har sagts att en mängd barn döptes efter romanens huvudperson Olavi, boken kom i oräkneliga upplagor och översattes till ett tjog språk. Romanen har kritiserats för en alltför vidlyftig stil, men i "Kampen om Heikkilä gård" (1905, Taistelu Heikkilän talosta) - två sammanhängande långnoveller - uppnår författaren en större förtätning.

Strävan mot språklig ekonomi drivs vidare i romanen "Flyktingarna" (1908, Pakolaiset), betraktad som Linnankoskis mest bestående insats och en av den finska prosans klassiker. Här skildras med psykologisk insikt ett socialt och moraliskt drama, och över huvud taget ses Linnankoski som en idéförfattare med starka övertygelser och massor av patos. 1911 skrev han två bibliskt inspirerade skådespel som 1919 översattes till svenska av Hagar Olsson.

Det här är en förkortad version av artikeln om Johannes Linnankoski. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang