Meny
Logga in

MacFie, Susanne

Född:
20 september 1966
Foto: Ola Erikson / Forflex

Den svenska författaren Susanne MacFie växte upp i Göteborg, och bosatte sig senare i Alingsås tillsammans med man och barn. Hon har arbetat länge som informatör, bland annat med kommunikation inom näringslivet.

Susanne MacFie gjorde författardebut med den lättlästa kapitelboken "Myrra - 7 och en kvart" (2002), som sedan följdes av "Myrra - 8 och ett halvt" (2004). Böckerna skildrar en liten flicka i hennes vardag, i hem och skola. Mer dramatiska och fartfyllda inslag vävs in i den trygga vardagslunken, så som många berättelser för barn i lågstadieåldern gör. Böckerna möttes av blandade omdömen. Gemensam var kritiken att Myrra gestaltades alltför distanserat, att hon inte kändes riktigt levande. Däremot uppskattades författarens varma humor och omsorgsfulla, tydliga språkbehandling. Illustratören Lisen Adbåge fick genomgående goda recensioner, för sina livfulla, personliga bilder. Berättelsen om Myrra har också sänts i radio.

I nästföljande bokserie bytte Susanne MacFie genre till en form av science fiction- eller fantasyskildring. Äventyren inleds med att flickan Embla får möjlighet att träffa sin döde tvillingbror, genom att lyckas i ett slags dataspel. Varje bok utspelar sig i ett av de fyra elementen. Serien består av "De sju topparnas rike" (2004), "De fem flodernas stad" (2005), "De tre stjärnornas skog" (2006) och "De två vulkanernas dal" (2007). 2008 utkom böckerna bearbetade i samlingsvolymen "Legenden om de fyra elementen". För dessa "mellanåldersböcker" har kritiken varit hårdare, men gällt i stort sett samma saker som tidigare; personskildringen har ansetts för svag, medan språkbehandling, noggrannhet i ämne och intrig samt spänningsmomenten upplevts som lyckade. Illustrationerna till dessa böcker är gjorda av Roland MacFie.

Det här är en förkortad version av artikeln om Susanne MacFie. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang