Meny
Logga in

Machado de Assis, Joaquim Maria

Född:
21 juni 1839
Död:
29 september 1908

Den brasilianske författaren Joaquim Maria Machado de Assis föddes i Rio de Janeiro, i samhällets lägsta skikt. Han var en tidigt föräldralös mulattpojke som led av epilepsi och allmänt klen hälsa och som dessutom besvärades av stamning. Från att ha uppehållit livhanken med diverse arbeten på Rios gator blev han så småningom typograflärling och korrekturläsare och även redaktör på "Diário do Rio", där han bl.a. skrev riksdagsreferat. Det finns hundratals krönikor av hans hand från olika dagstidningar och tidskrifter.

Under den tidiga fasen av sin produktion skrev Machado de Assis romantiska dikter och noveller. 1863 kom hans första berättelser i tryck, i en känd damtidning. De första novellerna i bokform, "Contos fluminenses", kom ut 1870 och har sitt namn efter en stadsdel i Rio. Han publicerade under sin livstid något tiotal novellsamlingar och anses som sitt lands främste novellist.

Till författarens romantiska period räknas romanen "Helena" (1876, Helena). Det är en laddad kärlekshistoria med drag av incest, som utspelar sig på en lantegendom utanför Rio de Janeiro.

Framför allt under denna tidiga period av sitt författarskap skrev Machado de Assis även skådespel. Så småningom förbättrades författarens sociala och ekonomiska ställning, han blev statsanställd och gifte sig med en portugisiska av god familj.

I denna andra fas i livet och författarskapet fick han sitt stora genombrott 1881 med romanen "Brás Cubas postuma memoarer" (Memórias póstumas de Brás Cubas). Huvudpersonen berättar från andra sidan graven om sitt liv från vaggan till sin nuvarande position. Han lämnar ut sig själv med fel och brister, allt med bittert hånfull ironi. Berättarstilen är nyckfull och slingrande med ett virrvarr av "den dödes" minnen.

Den första delen av Machado de Assis författarskap kom till i slutfasen av den brasilianska romantiken och han följde sedan med in i realismen. Han både bidrog till spridningen av idéerna i den och parodierade vissa delar, t.ex. darwinismen och tesen om det naturliga urvalet. Detta märks t.ex i "Brás Cubas postuma memoarer". Som realist blev han ironiker, avslöjare och satiriker.

I "Quincas Borba" från 1891 beskriver Machado de Assis en svekfull och opålitlig kvinna. Det kanske mest kända verket från författarens andra period, "Dom Casmurro" (1899, Dom Casmurro), tar också upp temat med kvinnans otrohet i äktenskapet. Den kan i behandlingen av ämnet räkna släktskap med Gustave Flauberts roman "Madame Bovary" från 1857. Kvinnoporträtten i dessa båda romaner av Machado de Assis fängslar och berör tack vare sin psykologiska skärpa och trovärdighet.

"Vansinnesläkaren" (1882, O alienista) är en av Machado de Assis mest kända noveller eller kortromaner. Den översattes till svenska 1994 och ställer med författarens mästerliga ironiska förmåga frågan om vem som är klok och vem som är galen.

Gatpojken från Rio lämnade aldrig sin hemstad, han blev ordförande i Brasilianska litteraturakademien och betraktas allmänt som sitt lands stora litterära gestalt.

Det här är en förkortad version av artikeln om Joaquim Maria Machado de Assis. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang