Meny
Logga in

Manzoni, Alessandro

Född:
7 mars 1785
Död:
22 maj 1873
Målning av Francesco Hayez

Den italienske författaren Alessandro Manzoni föddes i Milano. På faderns sida stammade han från en högadlig familj, medan modern var dotter till en framträdande jurist och upplysningsfilosof. Föräldrarna separerade dock tidigt och modern bosatte sig i Frankrike. Manzoni uppfostrades i stränga klosterskolor, vilket gjorde hon till ateist, jakobin och anhängare till Voltaire. I Milano studerade han Vicos filosofi och hade kontakt med italienska intellektuella, bl.a. Ugo Foscolo, som drömde om ett enat Italien befriat från främmande överhöghet. Under åren 1805-10 var Manzoni bosatt i Paris. 1808 ingick han äktenskap med den djupt religiösa schweiziskan Enrichetta Blondel. Efter detta genomgick han en religiös väckelse och blev en ivrig, ortodox katolik. Han återvände till Milano där han sedan levde ett tillbakadraget familjeliv. På sin ålders höst, då en berömd författare, blev han 1860 senator i kungariket.

Alessandro Manzoni publicerade sina första dikter i början på 1800-talet, bl.a. "Del trionfo della libertá" 1801. Efter omvändelsen skrev han religiösa hymner och några tragedier. Hans främsta arbete är emellertid romanen "De trolovade" (1827, I promessi sposi), ett huvudverk i 1800-talets italienska litteratur. Romanen utspelas under 1600-talet, när stora delar av Italien löd under spansk överhöghet, och skildrar två älskande, Renzo och Lucia, och deras besvär med att få gifta sig på grund av brutala makthavare. Det är ett patriotiskt manifest och romanen hade stor ideologisk betydelse för Italiens enande, samtidigt som det är en spännande och romantisk berättelse om vanliga människor. Denna vardagsrealism i historisk dräkt gjorde Manzoni till ett nationalmonument redan under sin livstid och romanen kom att bli obligatorisk läsning för alla skolbarn. När Manzoni senare omarbetade den lombardiska dialekten till toskanska fick den också stor betydelse för att samla Italien till en språklig enhet.

Det här är en förkortad version av artikeln om Alessandro Manzoni. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang