Meny
Logga in

Mickwitz, Camilla

Född:
22 september 1937
Död:
4 juli 1989

Den finska barnboksförfattaren Camilla Mickwitz (som ogift Zilliacus) föddes 1937 i Helsingfors. Hon utbildade sig vid Konstindustriella läroverket och tog examen 1958. Hon arbetade sedan som llustratör och grafiker och debuterade som animatör på finsk barn-tv 1967.

Mickwitz bilderböcker är humoristiska och kännetecknas av sina runda, färgglada illustrationer i naivistisk stil. I hennes böcker är barnen i fokus och hennes engagemang omfattar också barnens ställning i samhället. Här finns inslag av den socialrealism som var vanlig i 1960- och 1970-talets barnböcker. Hon författardebuterade 1975 med bilderboken "Jason" (Jason), där vi möter en liten kille i höghusmiljö. Hans ensamstående mamma Gudrun jobbar på fabrik och stressar för att hinna med allt. I den senare "Jason flyttar" (1978, Jason muuttaa maasta) blir mamma arbetslös och för att hon ska få jobb måste familjen flytta. De far med båt över havet och i det nya landet får mamma jobb i ett restaurangkök, samtidigt som Jason får börja på dagis. Men inget är sig likt; här pratar man nämligen ett annat språk och Jason förstår inget och känner sig utanför och ensam. Men som den klurige lille kille han är, iakttar han hur de små barnen på dagis lär sig prata. Han härmar dem och snart har han fått kompisen Matilda att leka med. När han och Matilda leker får Jasons mamma Gudrun också vuxna kompisar och kan börja lära sig språket. Sedan dröjer det inte länge innan hon kan göra mer på restaurangen än att bara diska. Hon kan börja servera och ta beställningar också.

Förutom några böcker till om Jason gav Mickwitz ett ut ett par böcker om Emilia, den första med titeln "Emilia och de små tanterna" (1979, Emilia ja kolme pikkuista tätiä). Här berättar Emilia och hennes pappa Oskar växelvis en saga för varandra om tre gamla tanter som tröttnar på sin småtrista pensionärstillvaro. De ordnar en fest för gatans barn med dans, mat, kläder och nallar.

Förutom bilderböcker gjorde Mickwitz animerade barnfilmer om sina bilderboksfigurer Jason, Emilia och Mimosa och genom åren belönades hon med flera film- och barnbokspriser.

Det här är en förkortad version av artikeln om Camilla Mickwitz. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang