Meny
Logga in

Mörike, Eduard

Född:
8 september 1804
Död:
4 juni 1875

Tysk författare, född i Ludwigsburg som son till en läkare. Efter skolgång i Stuttgart och Urach studerade Mörike teologi i Tübingen. Han närde ingen önskan om att bli präst, men tvingades av ekonomiska orsaker och under åren 1834-43 var han pastor i byn Cleversulzbach i Würtemburg.

Eduard Mörikes liv och diktning präglas av tidstypisk splittring. Å ena sidan längtade han efter ett lugnt och skyddat liv i harmoni med Gud och naturen, å andra sidan var han fascinerad av de mer dunkla sidorna i tillvaron och i sitt eget väsen. Hans tidiga diktning är påverkad av romantiken, t.ex. de s.k. Peregrina-sångerna, resultatet av en ung och olycklig kärlek, och konstnärsromanen "Maler Nolten" (1832). "Maler Nolten" har Goethes "Wilhelm Meister" som tydlig förebild och är fylld av längtan och svårmod. Här förekommer också rikligt med romantiska motiv som magi, sömn- och dubbelgångare m.m. I Mörikes författarskap finns emellertid en rörelse bort från den romantiska stämningsdikten till enklare, mer folkviseartade dikter och ballader.

Mörikes mest berömda novell, "Mozart på resa till Prag" (1855, Mozart auf der Reise nach Prag), skildrar hur tonsättaren och hans hustru kommer till Prag inför urpremiären av operan "Don Juan". Novellen lever av spänningen mellan det lätta och harmoniska och mörker och dödsångest.

Eduard Mörike översatte också antika diktare, som t.ex. Horatius och Catullus.

Ett flertal av hans musikaliska dikter, ingående i "Gedichte" (1838, utökad 1848), har tonsatts av bl.a. Robert Schumann och Hugo Wolf.

Det här är en förkortad version av artikeln om Eduard Mörike. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang