Meny
Logga in

Musset, Alfred de

Född:
11 december 1810
Död:
2 maj 1857
Målning av Charles Landelle

Den franske författaren Alfred de Musset föddes i Paris. Han var av adlig börd och titulerades greve. Alfred de Musset lämnade tidigt sina medicinska och juridiska studier för att i stället göra sig uppmärksammad i Paris litterära värld. En viktig upplevelse var den upprivande kärleksaffär han hade 1833-34 med den kvinnliga författaren George Sand. Efter 1840 sinade den litterära produktionen och så småningom sjönk han allt djupare ner i förfall och dryckenskap. Han blev invald i Franska akademin 1852.

Alfred de Musset är ett av den franska romantikens stora namn. Han slog igenom redan som 19-åring med diktsamlingen "Contes d'Espagne et d'Italie" (1829), där starka och intensiva känslor, alltid om kärlek, skildras mot bakgrund av ett storslaget och romantiskt landskap.

Efterhand kom han att utveckla en variant av romantisk "spleen", ett världstrött vemod. Tiden har dock gått hårt fram mot hans dikter. Hans ordrika och sentimentala självupptagenhet uppfattas numera som ytlig och teatralisk. Mindre föråldrade är hans s.k. "proverbes", fantasistycken i dramatisk form. Dessa ofta tragikomiska pjäser skrevs utan tanke på att uppföras och publicerades i bokform eller i tidskrifter. I Sverige har t.ex. "En lusteld eller Unga präster predikar bäst" samt "En dörr skall vara öppen eller stängd", sänts som radioteater - den förra i regi av Ingmar Bergman. Vintern 1998 hade dessutom "Lek ej med kärleken", i regi av Staffan Valdemar Holm, premiär på Dramaten.

Musset svarade också för den historiska tragedin "Lorenzaccio" (1834, Lorenzaccio), som handlar om mordet på Alessandro Medici i Florens 1537. Denna pjäs anses i dag vara ett av de främsta romantiska dramerna i fransk litteratur. I romanen "Bekännelser av ett seklets barn" (1836, La confession d'un enfant du siècle), skildrar Musset i lätt förklädd form sin olyckliga kärleksaffär med George Sand. Alfred de Musset tillskrivs också vissa pornografiska alster, som t.ex. den till svenska översatta "Gamiani eller en orgie i två nätter" (1833, Gamiani ou Deux nuits d'excés).

Det här är en förkortad version av artikeln om Alfred de Musset. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang