Meny
Logga in

Nordenhök, Hanna

Född:
15 september 1977
Foto: Bengt Gustafsson / Forflex

Hanna Nordenhök är dramatiker, litteraturkritiker, poet och romanförfattare. Hon är född och uppvuxen i Malmö . 2004-06 gick hon Göteborgs universitets författarutbildning, Litterär gestaltning. Hon skriver litteraturkritik för Aftonbladet, Helsingborgs Dagblad, Göteborgs-Posten samt Sydsvenskan och för tidskrifter som t.ex. Ord & Bild och Lyrikvännen. Hanna Nordenhök är en av initiativtagarna bakom Radiowy.se, en plattform för produktion och distribution av hörspel och textbaserad ljudkonst. Hon är bosatt i Stockholm, men har haft en doktorandtjänst på Valand Akademi vid Göteborgs universitet. 2018 disputerade hon med avhandlingen "Det svarta blocket i världen : läsningar, samtal, transkript".

Hanna Nordenhök debuterade som dramatiker 2005 med pjäsen "I henne och hon fylldes" som sattes upp av Radioteatern. I stycket stormar en grym yttervärld in i det bildade medelklassparets skärgårdsidyll.

Hennes första bok, "Hiatus" (2007), var en genomarbetad och formmässigt driven diktsamling där det dagboksintima förenas med konstinstallationens uttrycksfullhet. Hiatus är latin och betyder hålrum, öppning eller svalg, men är också en fonetisk term för vokalmöte, något som olika språk försöker undvika och något som ansågs olämpligt i klassisk poesi. Inspirerad av feministiska klassiker som Gertrude Stein och Hélène Cixous försöker Hanna Nordenhöks dikter, på opaginerade sidor, hitta och beskriva hålrummen och sprickor mellan människor och ord, mellan språket och livet. 2008 fick hon Sparbankstiftelsen Skånes kulturstipendium för debutboken.

Även nästa diktsamling, "Bländare" (2009); har hämtat inspiration från feministiska författare. Omarbetade stycken av bl.a. Virginia Woolf och Clarice Lispector har fått formen av två täta prosalyriska strofer på varje sida. Poesin är abstrakt och reducerad utan versaler eller rubriker. Dikterna är likformiga och kan vid en första läsning tyckas skilda från varandra men har ett gemensamt tema av förlust och sorg. Vacker och stark poesi men svår att skriva om, kan man sammanfatta dagspressens kritik.

I de två romanerna "Promenaderna i Dalby Hage" (2011) och "Det vita huset i Simpang" (2013) gräver författaren fram en familjs historia genom att läsa gamla dokument och dagböcker. Den första romanen utspelar sig under våren 1956. Den senare romanen utspelar sig på en sockerplantage i nuvarande Indonesien under 1930 och 40- tal.

2013 tilldelades Hanna Nordenhök Göteborgs-Postens litteraturpris med motiveringen: "för ett författarskap som djärvt banar sig väg från poesins linjer till romanens minnesdjup där det förflutna både faller sönder och består i en självlysande och exakt utmätt prosa".

Det här är en förkortad version av artikeln om Hanna Nordenhök. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang