Meny
Logga in

Percival

Född:
16 september 1931
Foto: Art Distribution

Svensk författare, född i Ragunda, Jämtland, men bosatt i Stockholm. Både efternamn och tilltalsnamn är Percival, förnamnet John används inte. Resor i Europa, Asien, Afrika och Latinamerika har präglat hans världssyn och mångsidiga författarskap. Percival har under flera decennier lett kulturkooperativet Art Distribution, bildat 1966 i Stockholm. Han har medarbetat med essäer och översättningar i bland annat tidskrifter som Allt om Böcker och Horisont. I egenskap av "helhetskonstnär" har han också framträtt som kompositör, regissör och bildkonstnär.

Percivals genreöverskridande författarskap har få likheter i den svenska litteraturen. Inspirerad av utomeuropeiska kulturers tänkande men också av visionärer som Rimbaud, Joyce, Artaud, Beckett och William Blake m.fl. har han i skiftande former gestaltat främlingskap och längtan och satt fantasin och skapandet i centrum.

Han debuterade 1957 under namnet Percy Backlund med "Orientalisk vagabond", en konventionell men personlig reseskildring från en lång resa genom Asien till Indien, följd av ytterligare ett par reseböcker från Afrika. Som poet framträdde han första gången 1961 med diktsamlingen "Kontinenter". 1965 kom romanen "Västerlandsfärden" där författarens av orientalisk filosofi påverkade helhetssyn artikuleras.

En civilisationskritisk och livs- och konstbejakande grundsyn kännetecknar hans huvudsakliga författarskap, inte minst de böcker som i snabb följd utgavs under andra hälften av 60-talet, t.ex. "bluesromanen" "Horisontstaden" (1966), som författaren själv vill beteckna som sin egentliga debut, det lyriska dramat "Vagabond-eposet" (1966) och den "dramatiska thrillern" "Människan X" (1968).

Senare har Percival bearbetat äldre resedagböcker och brev i två nära sammanhängande självbiografiska romaner, "En världsluffares syn på tingen" och "Brev från en hedning till den röde kungens dotter", som båda kom 1975. Under resor och vistelser i bland annat Mexiko har han samlat stoff till nya böcker, t.ex. "Ett mexikanskt äventyr" (1983).

Kortare texter, lyriköversättningar, studier i den romantiska och surrealistiska litterära traditionen m.m. finns samlade i essä- och tolkningsvolymer som "Horisontessäer" (1969), "Fantasins mirakel" (1991) och "Artaud, Beckett, Blake" (1992).

Percival har också skrivit på engelska. 1966 kom t.ex. "Words" (lyrik och prosa), 1999 "Time Plays" (prosa, lyrik och dramatik) och 2002 "Letters to Shanti" (brev, lyrik, dagbok).

På 2000-talet har Percival bl.a. publicerat den omfattande essäsamlingen "Från en värld till en annan" (2004) och romanen "Drömmen om horisontstaden" (2005).

Percival har dessutom gett ut ett flertal cd-skivor. 1990 erhöll han TCO:s litteraturpris.

Det här är en förkortad version av artikeln om Percival. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang