Meny
Logga in

Persson, Malte

Född:
7 december 1976
Foto: Ola Erikson / Forflex

Malte Persson är född 1976 och uppvuxen i Göteborg, men numera bosatt i Stockholm. Han har skrivit litteraturkritik i Göteborgs-Posten och i Expressen och publicerat essäer och skönlitterära texter i en mängd tidskrifter. Persson har också verkat som översättare och exempelvis översatt verk av Francis Ponge och Thomas Kling.

Malte Persson debuterade 2002 med "Livet på den här planeten", en volym som fått beteckningen roman men som sätter sig över alla romankonstens konventioner. Här finns vare sig intrig, romankaraktärer eller miljöbeskrivningar, bara Malte själv och ett sanslöst ordfyrverkeri. "Om det funnes en litterär tävling om största möjliga mängd ord, idéer och tankar på minsta möjliga sidantal skulle Malte Persson definitiv kvala in", skrev Eva Johansson i sin recension i Svenska Dagbladet (2002-08-23). Bäst skulle kanske denna roman - eller möjligen prosadikt - kunna beskrivas som en bitvis ironisk, bitvis melankolisk tidsbild där Persson gett sig i kast med att försöka skildra olika sidor av ett allmänt sönderfall. De flesta kritiker var emellertid överens om att Perssons språkliga lekfullhet, i alla fall delvis, var mycket underhållande.

Diktsamlingen "Apolloprojektet" (2004) kan även den ses som ett postmodernistiskt språkexperiment. Även här leks det friskt med ord och bokstäver och associationsrikedomen är påtaglig. Persson ger dikterna olika form: vissa är utformade som e-postmeddelanden och andra som prosalyrik eller klassiska dikter. Själva titeln syftar på det Apolloprojekt som amerikanarna ägnade sig åt under åren 1961-72 och där ett av de främsta målen var att landsätta en människa på månen. I diktsamlingen är det Persson som reser till månen och dikterna handlar om ensamhet, barndomen och så då rymden och månen. På sin hemsida har han själv beskrivit bokprojektet som "en fortsatt utforskning och uppskjutning av en sedan länge förfluten framtid".

"Dikter" (2007) är en diktsamling i fyra avdelningar där de tre första är nyskrivna, den fjärde ett urval av de dikter Persson skrivit parallellt med tidigare publicerade böcker. Samlingen har beskrivits som en lyckad korsning av romantisk och konkretistisk poesi. Persson använder sig i lyriksamlingen av rim, ljudlikheter, metaforer och ordlekar med ett finurligt språk. Motiven för diktningen är varierad och samlingen beskrivs av författaren själv som "gammaldags modern eller modernt gammaldags".

"Edelcrantz förbindelser" (2008) är en historisk roman om Abraham Niclas Edelcrantz, en man som brukar beskrivas som 1700-talets universalgeni efter att ha uppfunnit den svenska optiska telegrafen och verkat som ångkraftspionjär och medlem i Svenska akademien. Romanen handlar om vänskap, intriger och relationer och titeln anspelar på Edelcrantz förmåga att knyta viktiga kontakter och på så sätt inte bara ta sig till Svenska akademien, utan även till hovets innersta krets. Boken är på sitt sätt en hyllning till kommunikationen, eller nätverkande, och Persson härmar konversationen vid hovet och leker med sjuttonhundratalssvenskan. "Edelcrantz förbindelser" har fått fina recensioner och bland annat sagts skilja sig från en traditionell historisk roman genom att vara litterärt avancerad och stilistiskt genomarbetad.

Malte Persson tilldelades Svenska Barnboksinstitutets Lennart Hellsing-pris 2013 för texten i bilderboken "Resan till världens farligaste land" (2012).

Det här är en förkortad version av artikeln om Malte Persson. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang