Meny
Logga in

Petöfi, Sándor

Född:
1 januari 1823
Död:
31 juli 1849

Ungersk poet och frihetshjälte, född i Kiskörös nära Pest. Sándor Petöfi var soldat 1839-41. Under en tid var han också skådespelare. Han stupade i slaget vid Segesvár 1849 (numera Sighisoara i Rumänien), i den misslyckade resningen mot det Habsburgska väldet.

Sándor Petöfi framstår som 1800-talets största diktare i den ungerska litteraturen. Efter en föga framgångsrik karriär som skådespelare började han skriva poesi och fick sin första diktsamling utgiven 1842. Han utgick i sin diktning från folkvisan och genom sitt enkla och folkliga språk kom han att konstnärligt förnya hela den ungerska litteraturen. I bland annat debutsamlingen "Versek" (1844) skildras det enkla folket på landsbygden i närmast folkviseton och med en varm humor. Petöfi skrev sedan ett flertal diktsamlingar med kärleks- och naturlyrik i den romantiska andan, där hans bondeepos "Janos vitéz" (1845) framstår som det främsta verket.

Inspirerad av sin hustru började Petöfi engagera sig i den ungerska frihetskampen 1848-49 och han skrev patriotiska och revolutionära kampdikter. En av dikterna "Talpra, magyar" (1848) blev den nationella kampsången och är idag Ungerns nationalsång. Sándor Petöfi deltog i striderna som officer och stupade endast 26 år gammal. Han har även senare stått som en symbolisk frihetsgestalt för ungrarna, senast under Ungernupproret 1956, där den s.k. Petöfiklubben var en av de drivande krafterna.

Det här är en förkortad version av artikeln om Sándor Petöfi. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang