Meny
Logga in

Sahin, Burcu

Född:
28 mars 1993
Foto: Ola Erikson / Forflex (2019)

Burcu Sahin är en svenskspråkig poet som är uppvuxen i Stockholm och nu bor i Rinkeby. Hon har studerat på Biskops Arnös författarskola och är nu lärare på utbildningen. Hon undervisar också på Skrivarakademin i Stockholm och ingår sedan 2013 i litteraturkollektivet Ce(n)sur. Dikter av henne finns publicerade i diktarkollektivet Revolution Poetrys antologi med samma namn (2018). Boken, där 29 poeter med förortsanknytning medverkar, består av spoken word-lyrik. Hon har också skrivit texter till författarförbundets tidskrift Författaren, till Brand, OEI och Bang.

Burcu Sahin debuterade 2018 med den egna diktsamlingen "Broderier". I täta fåordiga dikter, som både är avskalade men samtidigt bildrika, undersöker hon hur kvinnlig kunskap och erfarenhet uttryckt i textilt hantverk kan ges en verbal språkdräkt och återskapa minnen av röster och platser där den äldre generationens mödrar och förmödrar levt sina liv.

Innehållsmässigt gestaltar dikterna vad kvinnor upplever i tider av uppbrott och migration, hur traditioner hålls vid liv och förändras och hur relationerna mellan mödrar och döttrar påverkas. Döttrarna blir mödrar till sina mödrar samtidigt som mödrarna är både mödrar och själva också döttrar. Handen broderar det som inte går att tala om. Broderierna i sig själva står både som konkreta bevis på skaparkraft och kompetens och som uttryck som bokstavligen band fast flickor och kvinnor till hemmets sfär. Hantverket håller minnena vid liv och blir ett överlevnadsredskap. I det nya livet fortsätter mödrarna att sy samtidigt som de i lönearbetets form vårdar andra mödrar. Omsorgen de ger tar hand om sorgen.

I mars 2019 tilldelades Burcu Sahin Katapultpriset för 2018 års bästa skönlitterära debut. Juryns motivering lyder: "På ett mångbottnat och exakt språk skriver Burcu Sahin fram det komplexa i att vara någons mor och fortfarande någons dotter. Dikterna blir till en väv av händer som försörjer, saknar, flätar och minns."

Det här är en förkortad version av artikeln om Burcu Sahin. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang