Meny
Logga in

Schalansky, Judith

Född:
20 september 1980
Foto: Ola Erikson / Forflex

Den tyska författaren och bokkonstnären Judith Schalansky föddes i staden Greifswald i norra Tyskland och växte upp nära Östersjön i en lärarfamilj. Hon studerade konsthistoria vid Freie Universität Berlin och kommunikationsdesign vid högskolan i Potsdam. Efter studierna undervisade hon 2007-09 i typografisk gestaltning i Potsdam. Schalansky skriver, illustrerar och designar sina böcker oftast helt själv och hon har belönats med flera bokkonstpriser. Hon är bosatt i Berlin.

Judith Schalansky publicerade 2006 en fackbok om typografi och två år senare följde hennes skönlitterära debut med "Blau steht dir nicht : Matrosenroman". Redan som barn hade hon rest mycket, om än bara med pekfingret i kartboken. Närheten till Östersjön och möten med skepp och sjömän lade grunden till en ivrig längtan efter att själv få komma ut i den stora världen. Efter Berlinmurens fall 1989 gick därför familjens första "västresa" till Medelhavet, havet hade blivit symbolen för den nya resefriheten. I debutromanen använder Schalansky den blå färgen och ämnet sjöman som övergripande tema. I episoder, sammansatta av minnen, reseskildringar och historiska berättelser, skriver hon om möten med sjömännen som hon träffade i verkligheten eller i fantasin. Skildringen av de idylliska ungdomsåren på ön Usedom blandas med den vuxna jag-berättarens reseintryck och försök att förstå sin egen längtan. I boken varvas en text inspirerad av W.G. Sebalds prosa med olika typer av illustrationer och foton.

"Atlas över avlägsna öar : femtio öar som jag aldrig besökt och aldrig kommer att besöka" (2009, Atlas der abgelegenen Inseln) är en poetisk resa i ord och bild till 50 öar i de olika världshaven som lika mycket handlar om drömmar och äventyr.

Två år senare, 2011, utkom romanen "Giraffens hals : en bildningsroman" (Der Hals der Giraffe : Bildungsroman). Den utspelas i norra Östtyskland, i Vorpommern, Tysklands ekonomiskt svagaste region överhuvudtaget. Huvudpersonen är den äldre läraren Inge Lohmark (hennes efternamn är en anspelning på evolutionsteorins upphovsman Jean-Baptiste Lamarck), som med järnhand och gammaldags katederpedagogik undervisar i biologi på gymnasiet. Hon är omedveten om sin negativa inställning gentemot eleverna, familjen och även sig själv. Enligt henne tillhör den som visar sig vara svag förlorarna. Schalansky tar upp ämnen som regionens avfolkning, arbetslöshet eller perspektivlöshet men även globala aspekter som klimatförändringar. Hennes styrka är enligt kritikerna att skildra en människa utan att söka förklaringar eller lägga skulden på DDR-historien eller det östtyska samhället. Därmed tillhör Schalansky de författare som använder sig av DDR som en normal bakgrund för litterära berättelser. Romanen påminner även om att varje människa på något sätt liknar en ö, placerad mitt i civilisationen och ändå långt borta; på så sätt knyter Schalansky an till "Atlas der abgelegenen Inseln". Romanens undertitel "bildungsroman" kan uppfattas på olika sätt, dels för att handlingen är förlagd till skolmiljön, dels för att boken är illustrerad med olika bilder.

Det här är en förkortad version av artikeln om Judith Schalansky. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang