Meny
Logga in

Schlegel, Friedrich

Född:
10 mars 1772
Död:
12 januari 1829
Målning av Delphine de Custine

Tysk författare och kritiker, född i Hannover. Friedrich Schlegel kom från en litterär familj. Hans far, prästen Johann Adolf (1721-93), skrev poesi och religiösa hymner och hans farbror, professorn och kritikern Johann Elias (1719-49), var en berömd pjäsförfattare. Brodern August Wilhelm (1767-1845) gjorde sig dessutom känd som kritiker och översättare.

Under åren 1790-94 studerade Friedrich Schlegel vid universiteten i Göttingen och Leipzig, först juridik och därefter klassiska studier. 1796 förenade han sig med sin bror i Jena, där Schiller, tidens högst värderade författare, också var professor i historia. Båda hoppades att Schiller skulle ha en positiv inverkan på deras karriärer men i stället tog de snart avstånd från honom i en tidskriftsartikel. Friedrich flyttade därefter till Berlin, där han kom att bli en av den nya romantikens ledande gestalter. 1804 gifte han sig med Dorothea Veit, dotter till filosofen Moses Mendelssohn, och 1808 övergick han till katolicismen. Året efter blev han österrikisk regeringstjänsteman och under den sista delen av sitt liv ägnade han sig mest åt allehanda administrativa och diplomatiska uppdrag.

Friedrich Schlegel är en av den tyska romantikens förgrundsfigurer. Han är i första hand känd som kritiker och teoretiker och mindre för sina egna skönlitterära verk vilka tillmätts ett begränsat litterärt värde. I talrika artiklar och essäer, de flesta publicerade i tidskriften Athenäum, utvecklade han en egen litteratursyn. Athenäum, som utgavs tillsammans med brodern, kom att bli de s.k. Jenaromantikernas inflytelserika organ.

När det gäller hans egna verk väckte romanen "Lucinde" (1799, Lucinde) skandal genom sin berättelse om en fri och jämlik kärlek. Romanen återspeglar hans förhållande till Dorothea Veit, med vilken han tillbringade några år i Paris innan giftermålet.

Det här är en förkortad version av artikeln om Friedrich Schlegel. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang