Meny
Logga in

Sjöberg, Erik

Född:
14 januari 1794
Död:
4 mars 1828
Miniatyr av Erik Vilhelm Le Moine

Erik Sjöberg, pseudonymen Vitalis, föddes i Ludgo i Södermanland som son till en lantarbetare och en prästdotter. Efter skolgång i Strängnäs kom han som student till Uppsala 1814. 1824 blev han filosofie magister. Under hela studietiden levde han i stor fattigdom. Han drog sig fram på småstipendier och genom arbete som informator och översättare. Fattigdomen lade också grunden till den lungsot, som förkortade hans liv.

Erik Sjöberg debuterade med "Dikter av Vitalis" (1819). Pseudonymen kan läsas som en sammandragning av vita lis, "livet en strid", ett namn som i hög grad passade honom. Tonläget i hans dikter skiftar starkt. Sorg och resignation präglar flera av hans dikter som t.ex. "Enslingens sång i den stora öknen", där man kan spåra inflytandet från Stagnelius. I andra dikter är påvekan av Atterbom stark. Men Vitalis utvecklade också en egen genre, burleska och satiriska dikter på knittelvers, som han kallade "Komiska fantasier". Den komiska ådran kommer också fram i bibelparodiska versberättelser.

Det här är en förkortad version av artikeln om Erik Sjöberg. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang