Meny
Logga in

Wrangborg, Jenny

Född:
15 september 1984
Foto: Bengt Gustafsson / Forflex

Den svenska poeten Jenny Wrangborg är utbildad kallskänka. Hon är född och uppvuxen i Kristianstad tillsammans med tre syskon. Jenny började arbeta som kallskänka efter gymnasiet. Hennes erfarenheter från arbetslivet har varit hårda, vilket fått henne att reagera på orimliga arbetsförhållanden; hon har både sagt upp sig i protest och blivit uppsagd på grund av att hon ställt krav. Efter att ha varit arbetslös under en period gav hon sig iväg till Kanada och arbetade där ett år, men återvände till Stockholm. 2009 satte hon upp föreställningen "Vi är här nu – en föreställning om att arbeta" på Uppsala stadsteater. Hon uppträdde också tillsammans med musikgruppen Stormen 2010-2012 och senare med bandet Stationen. Jenny Wrangborg är ordförande i Föreningen Arbetarskrivare.

Jenny Wrangborg har varit redaktör för antologin "Lösa förbindelser" (2017) som handlar om förhållandena på svensk arbetsmarknad.

Genom sina dikter vill hon ge en röst åt den osynliga arbetaren. I debutboken, diktsam- lingen "Kallskänken" (2010), förmedlar hon på ett enkelt och rakt språk tankar och bilder om klassförtrycket inom restaurangbranschen.

2014 publicerades hennes andra diktsamling "Vad ska vi göra med varandra". Malin Lindroth skrev "Med sitt kompromisslösa ärende och brutalraka läsartilltal fanns goda skäl att tycka om Wrangborgs debut, men jag tycker ännu mer om den nya boken. Utan att förlora i politisk sprängkraft har Wrangborg här tonat ned pamfletternas språk, sökt fler nyanser av svart samtidigt som hon behållit sin främsta styrka: klarspråket." (Göteborgs-Posten 2014-02-28).

Det här är en förkortad version av artikeln om Jenny Wrangborg. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang