Meny
Logga in

Yoon, Nicola

Född:
1972

Nicola Yoon är född på Jamaica och uppvuxen där samt i Brooklyn, New York. Innan hon började skriva böcker ägnade hon sig åt att tillverka smycken i sitt eget företag "Nicola Yoon Design". Hon bor i Los Angeles tillsammans med make samt en dotter. Nicola Yoon är stolt medlem av "WNDB" (=weneeddiversebooks), en organisation som vill bredda utgivningen av barnböcker, för att på så vis synliggöra också dem som sällan eller aldrig får uppmärksamhet, religiöst, kulturellt, sexuellt, etniskt m.m. Hennes debutroman gick direkt upp New York Times bestsellerlistas förstaplats - i kategorin Young Adult Hardcover - och stannade på listan i nio månader. Romanen har bearbetats för film med Amandla Stenberg (Hungerspelen) och Nick Robinson i huvudrollerna, med premiär i maj 2017. Nicola Yoon ser sig själv som en romantiker med stark tilltro till kärleken.

Madeline heter huvudpersonen i Nicola Yoons debutroman "Ingenting och allting" (2015, Everything, Everything). Hon är 17 år och lider av en immunbristsjukdom, (SCID = severe combined immunodeficiency), vilket för hennes del inneburit att hon under sina sjutton år på jorden ännu inte lämnat familjens lägenhet. Familjen består för övrigt bara av henne och hennes mor, pappan och en lillebror omkom i en bilolycka då Madeline ännu var helt ung. Modern arbetar som läkare och vid sin sida har Madeline även en personlig sjuksköterska som kommer hem till henne och hjälper henne med praktiska saker, men hon ska också senare i berättelsen visa sig vara en mycket förtrogen vän. Sin skolgång bedriver Madeline via Skype. Dessa omständigheter har Madeline inrättat sig efter ända sedan hon var mycket liten, hon är nöjd, eftersom hon inte känner något annat sätt att leva. Så faller det sig en dag att en familj flyttar in i grannhuset tvärs över gatan. Om det varit lugnt och stillsamt tidigare i kvarteret blir det ändringar på den saken nu. Familjen är mycket högljudd, och högst av alla skriker fadern. Det är ständiga bråk på gång och den som får ta emot merparten av hans ovett är sonen Olly, som är i Madelines ålder. Olly är om möjligt Madelines motsats, han har svårt att sitta still, käftar gärna emot, framstår som sina föräldrars, och då främst faderns hatobjekt. Han klättrar på väggarna och det händer att Madeline från sitt fönster ser hur han sitter på grannhusets tak. En dag får dessa två personer ögonkontakt med varandra, och detta är början på någonting nytt för Madeline. Plötsligt inser hon att hennes värld kanske inte behöver vara så inrutad som den är, hon väljer att ta risker hon förut inte gjort, allt för att träffa denne Olly. Berättelsen är lättsam i tonen, lite humoristisk, fylld av kärlek, och med flera överraskande vändningar mot slutet.

"The Sun Is Also a Star" (2016) heter hennes uppföljare, även detta en bok om två ungdomar, Natasha och Daniel, vars liv plötsligt korsas och tar nya vägar. Daniel invandrade till USA från Sydkorea tillsammans med sina föräldrar och en storebror för många år sedan. Just denna dag som berättelsen utspelas ska han göra sin inträdesintervju till Yale. Han är en ung man med stora krav på sig själv, till skillnad från hans äldre bror som nyss blivit utslängd från Harvard. Natasha kom som åttaåring från Jamaica tillsammans med sina föräldrar, men just denna dag ska familjen utvisas. Plötsligt inträffar det märkliga att Daniel räddar Natasha från att bli påkörd, och i det ögonblicket är det som att poesi förenar sig med rationalitet och att kärlek kan drabba i de mest oväntade situationer. Berättelsen är liksom debutromanen lättsamt framförd och den handlar vid sidan av kärlek, som är dess övergripande ämne, även till stor del om känslan av att aldrig riktigt duga inför sina föräldrar.

Det här är en förkortad version av artikeln om Nicola Yoon. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att logga in eller starta abonnemang.

Visa hela artikeln

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang