Meny

Zweigbergk, Charlotta von

Land/region:
Sverige
Född:
17 september 1960
Genrer:
Prosa, Barn & Ungdom
Poträttbild av Charlotta von Zweigbergk Fler bilder Foto: Bengt Gustafsson / Forflex (2016) Foto: Ola Erikson / Forflex (2015)
Charlotta von Zweigbergk växte upp på Östermalm i Stockholm med sina två systrar, och deras mamma Maud Hallberg, som var lärare. Journalistpappan Jurgen von Zweigbergk bröt upp från familjen när Charlotta bara var några år. I hans nya familj fick Charlotta två systrar till. Pappan kom att så småningom bosätta sig i Visby, där han började som kåsör på Gotlands Allehanda och senare avancerade till chefredaktör och ansvarig utgivare. Också Charlotta kom att få en relation till ön, eftersom hon ofta bodde där under sommarlovet. Numera är hon mer än sommargotlänning. Hon bor visserligen fortfarande i Stockholm, men skriver i sitt hus i Slite. Trots att hon såg pappans yrkesval som ett varnande exempel, inte bara "ett stressigt jobb utan en livsstil dygnet runt", var det just journalist hon blev om än på frilansbasis. "Jag var ensam med tre små barn, varav en med svår reumatism, och livet hade inte fungerat för mig med ett arbete mellan nio och fem." Under årtionden har hon skrivit artiklar om bl.a. populärpsykologi och samhällsfrågor och har haft återkommande krönikor i Dagens Nyheter och Aftonbladet.

Det här är en förkortad version av artikeln om Charlotta von Zweigbergk. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att använda ditt bibliotekskort, logga in eller starta abonnemang.

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang